Όταν βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι για την επιλογή καριέρας, τα εμπόδια συνήθως μοιάζουν αξεπέραστα. Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι πως την καλύτερη λύση τη γνωρίζεις ήδη. Απλά δεν την εφάρμοσες. 

επιλογή καριέρας. businessmentor

 

Προβληματισμοί που ενώνουν. Δεν είσαι μόνος/μόνη σου

Εδώ θα λέμε αλήθειες ε; Να παραμυθιαζόμαστε μπορούμε και ο καθένας μόνος του.

Αν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά χωρίς να σε οδηγεί πουθενά (στασιμότητα λέγεται).

Αν αισθάνεσαι λίγο πολύ σαν να ζεις στον αυτόματο πιλότο.

Αν νιώθεις σαν guest star στο φιλμάκι της δικής σου ζωής.

Αν έχεις ανάγκη για μια αλλαγή που θα νοηματοδοτήσει την ίδια τη ζωή.

Αν κατάπιες αμάσητο κάποιο παραμυθάκι για μεγαλεία και έρωτες ανείπωτους, (βρείτε και άλλα ΑΝ, εδώ πέρα μόνον τα δικά μου έγραψα).

Τότε είστε στο σωστό μέρος. Καλώς ορίσατε στην παρέα του Business Mentor Greece U24* που αποτελεί μια φιλόξενη αγκαλιά για εκείνους που τολμούν να οραματίζονται (ακόμα και αν τους λένε τρελούς).

Να συστηθώ; Είμαι ο Λευτέρης Κοσμίδης, Φυσικός, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Αν θα επέλεγα ένα περισσότερο μαρκετινίστικο επαγγελματικό τίτλο αυτός μάλλον θα ήταν : “Use-Less Coach for Life Exams”. Για εμένα θα πούμε κι άλλα όταν χρειαστεί, αλλά τώρα είμαι εδώ για εσένα.

 

Ξέχνα το χθες . Προετοιμάσου για το αύριο.

Ειλικρινά η τεχνολογική εξέλιξη, έχει στιγματίσει τόσο αποφασιστικά τα πράγματα.

Σήμερα αν έχεις ελάχιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο, (από κινητό ας είναι φτάνει και περισσεύει), μπορείς να έχεις πρόσβαση σε πληροφόρηση, που γίνεται να σε βοηθήσει πραγματικά.

Ζούμε στην εποχή που οι ευκαιρίες και οι απειλές, η επιτυχία με την καταστροφή, το όνειρο και ο εφιάλτης ενυπάρχουν στις επιλογές μας.

Αν είσαι άνεργος σήμερα δεν είναι το ίδιο με τότε, που έψαχνες τις αγγελίες στην εφημερίδα μια φορά την εβδομάδα.

Αν θέλεις να υλοποιήσεις μια επιχειρηματική ιδέα σήμερα, δεν είναι το ίδιο με τότε που αποκλειστικός χρηματοδότης ήσουν εσύ ή οι τράπεζες.

Αν θέλεις να επιλέξεις σπουδές και σταδιοδρομία, δεν έχεις μόνον τον γονιό, τον μπακάλη της γειτονιάς ή κάποιον μακρινό θείο ή θεία!

Η κρίσιμη διαφορά κρύβεται στην ταχύτατη πρόσβαση σε κρίσιμη πληροφόρηση και στην αναζήτηση επαγγελματιών που μπορούν να σε βοηθήσουν αποτελεσματικά στη συνέχεια.

 

Από το σκέφτεσαι μέχρι το να κάνεις… Εφαρμογή λύσεων στην πράξη

Τώρα θα γράψω για μια μεγάλη κουβέντα. Θα ήθελα να τη διαβάσεις προσεκτικά, όλο το άρθρο για την μεγάλη κουβέντα αυτή, (που δε γίνεται) γράφτηκε.

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την ευκολία στην πρόσβαση της πληροφορίας, αλλά και τη δυσκολία της διάκρισης του «τι από όλα αυτά είναι πραγματικά χρήσιμο και το θέμα μου».

Ακόμα και αν με μια κάποια χρονοτριβή και πισωγυρίσματα καταλήξεις πως “αυτά είναι” όσα χρειάζεσαι, το ακόμη δυσκολότερο είναι «η εφαρμογή λύσεων στην πράξη» ώστε να αποκτήσεις τη δική σου εμπειρία.

Αναρωτήσου για ένα θέμα που σε απασχολεί, πόσα site, πόσα blogs, πόσα βιντεάκια στο youtube, πόσα tutorials και πόσα slide παρουσιάσεων βρήκες, που να σου πρότειναν λύσεις.

Αναρωτήσου τελικά πόσες εφάρμοσες; Γιατί δεν πειραματίστηκες;

Έχεις σκεφτεί το να μην προσπαθείς μία λύση είναι εντελώς διαφορετικό πρόβλημα από το να μην επιμένεις στην καλύτερη;

Παρατηρούμε (εγώ θα έβαζα τον προσωπικό τόνο) με εξαιρετική συχνότητα παιδιά που δεν διαβάζουν γιατί δεν τους εγγυάται κανείς πως θα τα καταφέρουν.

Συχνότερα στις μέρες μας συναντούμε ανθρώπους που δεν ξεκινούν καμία από τις 14512 δίαιτες (που βρήκαν στο διαδίκτυο) και μένουν με 8 παραπανίσια κιλά.

Ανθρώπους που δεν επενδύουν σε ένα μεταπτυχιακό, γιατί κανείς δεν τους υπόσχεται πως θα βρουν δουλειά.

Σίγουρα γνωρίζετε  και άλλα παραδείγματα περισσότερο ή λιγότερο πειστικά αλλά πέρα για πέρα αληθινά, που αποκαλύπτουν ένα οδυνηρό μοτίβο συμπεριφοράς: πολλή σκέψη και ελάχιστη δράση.

 

Η αλλαγή είναι δύσκολη, ιδιαίτερα αν πρέπει να αλλάξεις εσένα.

Άραγε σε τι εκπαιδευόμαστε υιοθετώντας τέτοια μοτίβα συμπεριφορών;  Μεγάλη κουβέντα ε;

Ως φυσικός έχω μάθει να λύνω προβλήματα

Ως επιχειρηματίας ξέρω πολύ καλά τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις.

Ως σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού σου μεταφέρω τα στοιχεία.

Έρευνες δείχνουν πως, το 85% των επαγγελμάτων του 2030 δεν  τα γνωρίζουμε σήμερα (ή δεν μπορούμε να τα φανταστούμε)!**

Στη δική μας παρέα δεν υπάρχουν αυθεντίες, εδώ νοιαζόμαστε ειλικρινά ο ένας για τον άλλο.

Εδώ μοιραζόμαστε αγωνίες και προβληματισμούς, εργαζόμαστε με πάθος για την καλύτερη λύση.

Δεν χρειάζονται άλλες περικοκλάδες, το θέμα είναι ο εαυτός μας, η comfort zone.

Ποιο είναι το ΕΝΑ πράγμα στο οποίο εάν εστίαζες και το ολοκλήρωνες με επιτυχία, όλα τα άλλα θα ήταν ευκολότερα ή αχρείαστα;

Αν η έννοια του coaching σου δημιουργεί κάποιες επιφυλάξεις και  η συμβουλευτική δεν έχεις καταλάβει ακριβώς πως μπορεί να σε βοηθήσει, τώρα έχεις την ευκαιρία να ενημερωθείς έγκυρα και με αξιοπιστία.

Stay tuned, για να ενημερώνεσαι για άρθρα, για τις εξελίξεις και κυρίως για αποτελεσματικούς τρόπους δράσης.

#mazisu

λ.

  • * U24 σημαίνει under 24 ετών.