Επιδοτήσεις ΕΣΠΑ

 

Σε αυτή τη σελίδα θα βρεις όλες τις πληροφορίες για τα τρέχοντα επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ. Πριν προχωρήσεις στην ανάγνωση τους, βεβαιώσου πως έχεις μελετήσει κάποιες βασικές αλήθειες, μύθους, κινδύνους, παγίδες κ.ά

 
 

Βίντεο: Αντέχεις αλήθειες; 

ΕΣΠΑ: Αλήθειες & Μύθοι

Ή όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τα προγράμματα ΕΣΠΑ

 • Τα προγράμματα ΕΣΠΑ προορίζονται για το ξεκίνημα ή τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών μίας επιχείρησης. Αν σκέφτεσαι απλά να βρεις «τζάμπα» χρήμα, για να το διοχετεύσεις σε άλλες ανάγκες, δικές σου ή της επιχείρησης σου, είσαι σε λάθος δρόμο.
 • Στα προγράμματα αυτά δεν μπορούν να μπουν όλοι. Υπάρχουν κριτήρια συμμετοχής. Πολύ συχνά, συμβαίνει μόνο 1 στους 2 επιχειρηματίες να πληρεί αυτές τις προϋποθέσεις.
 • Τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 δεν έχουν καμία σχέση με τα ΕΣΠΑ και τις επενδύσεις "φαντάσματα" που ήξερες.
 • Τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ πλέον επιδοτούνται εξ ολοκλήρου από κοινοτικά κονδύλια (χωρίς κρατική συμμετοχή για την χώρα μας κατ΄εξαίρεση) και αυτό σημαίνει πως θα υπάρχουν ξεκάθαρες διαδικασίες και κυρίως αυστηρότατος έλεγχος.
 • Ήδη με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε, έχει καταρτιστεί από τη Γ.Γ Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, στρατηγικό σχέδιο «Πρόληψης κατά της απάτης»
 • Έτσι κατά την υποβολή μιας αίτησης ΕΣΠΑ, μην κάνεις το λάθος να δεχτείς  συμβουλές φίλων ή συμβούλων για παραποίηση εγγράφων  ή σκόπιμη απόκρυψη στοιχείων  (όπως το πραγματικό μέγεθος της εταιρείας σου, τον αριθμό των εργαζομένων σου κλπ.)
 • Θυμήσου πως στο «κυνήγι της απάτης» για τα νέα ΕΣΠΑ, δεν εμπλέκονται πλέον μόνο πολλές ελληνικές αρχές (ΣΔΟΕ, ΕΔΕΛ, ΕΣΠΕΛ κλπ), αλλά και οι πλέον έμπειρες ευρωπαϊκές υπηρεσίες όπως η OLAF (Eυρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης), εμπειρογνώμονες της Task Force Greece κ.ά
 • Θυμήσου πως τα προγράμματα  ΕΣΠΑ δεν λύνουν μαγικά τα προβλήματα σου. Δεν αρκούν μόνο οι επιχορηγήσεις για να επιβιώσει μία επιχείρηση.
 • Τα ΕΣΠΑ μπορούν να σε ενισχύσουν οικονομικά, δεν μπορούν όμως να σε καταστήσουν ανταγωνιστικότερο. Αυτό μόνο εσύ μπορείς να το καταφέρεις.
 • Κανένα ΕΣΠΑ και καμία επιχορήγηση δεν μπορεί να σε σώσει, χωρίς (τουλάχιστον) 5ετές στρατηγικό σχέδιο.
 • Μην περιμένεις τα ΕΣΠΑ, για να ξεκινήσεις την αναθεώρηση παλιών επιχειρηματικών πρακτικών. Υιοθέτησε από σήμερα κιόλας πρακτικές που  η σύγχρονη επιχειρηματικότητα ήδη αξιοποιεί, για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της.(όπως: στρατηγικό marketing, Social media marketing,  email marketing, ecommerce κ.ά)
 • Aν δεν διαθέτεις τους πόρους να καλύψεις τα έξοδα ενός επαγγελματία συμβούλου, τουλάχιστον αφιέρωσε προσωπικό χρόνο για να επιμορφωθείς μόνος σου. Χάρη στο ίντερντετ, μπορείς πλέον, όχι μόνο  να ενημερωθείς αλλά και να εκπαιδευτείς σε αυτές τις πρακτικές.

Προδημοσιεύσεις 2015-2016

Τρέχοντα Προγράμματα

Παρατάσεις

ΕΣΠΑ: Κίνδυνοι & Παγίδες

Ή...τι να προσέξεις κατά την υποβολή προγραμμάτων ΕΣΠΑ

 

 

Kαμία σοβαρή επιχείρηση δεν βασίζει τα στρατηγικά της σχέδια, μόνο στις επιδοτήσεις ΕΣΠΑ γιατί…..

 

 • Γιατί τέτοια προγράμματα, ειδικά στην Ελλάδα, «παγώνουν» και «ξεπαγώνουν» ανάλογα με το πολιτικό σκηνικό, αφήνοντας  συχνά ξεκρέμαστες τις ανύποπτες επιχειρήσεις, (έχοντας ήδη κατασπαταλήσει σημαντικούς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για την αξιοποίηση τέτοιων προγραμμάτων).

 

 • Γιατί τέτοια προγράμματα απαιτούν συνήθως ιδία συμμετοχή  και σπάνια  σου εξασφαλίζουν το επιδοτούμενο κεφάλαιο από την αρχή.

 

 • Γιατί το να συμμετέχεις σε επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, συνήθως προϋποθέτει να  διαθέτεις σχεδόν το σύνολο του απαιτούμενου κεφαλαίου (και του επιδοτούμενου στην πλειοψηφία των περιπτώσεων), καθώς οι πληρωμές από το κράτος καθυστερούν 2-3 χρόνια και οι επιχειρήσεις που δεν το έχουν προβλέψει, συχνά πέφτουν στην παγίδα της έλλειψης ρευστότητας.

 

 • Θυμήσου πως η έλλειψη ρευστότητας (και όχι η έλλειψη πχ προϊόντων, υποδομής κλπ) είναι ο Νο1 λόγος που έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις. Γι αυτό κάνε νοικοκυρεμένη διαχείριση.  

 

Γενικά για τα Επιδοτούμενα Προγράμματα

Ή...τι να προσέξεις με την έγκριση ενός ευρωπαϊκού, κρατικού ή τοπικού επιδοτούμενου προγράμματος

 

 

1. Βεβαιώσου ότι τόσο εσύ όσο και η επιχείρηση σου, πληρείται όλες τις προυποθέσεις.

 

2. Διαβάσε προσεκτικά τη συμφωνία επιχορήγησης και όλα τα παραρτήματα της πριν από την έναρξη υλοποίησης του έργου.

 

3. Ενημέρωσε τους συνεργάτες σου αλλά και τους εργαζόμενους της επιχείρησης σου,  σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στη συμφωνία επιχορήγησης.

 

4. Ενημερώσε σχετικά το λογιστήριο της επιχείρησης σου για τους δημοσιονομικούς κανόνες που διέπουν την συμφωνία της επιχορήγησης.

 

5. Μείνε σε τακτική επαφή με τον υπεύθυνο εκτέλεσης του έργου  και ενημέρωσε τον / την για τυχόν προβλήματα σε πρώιμο στάδιο.

 

6. Κατά την προετοιμασία των εκθέσεων απολογισμού, ακολούθησε προσεκτικά τις κατευθυντήριες γραμμές της συγχρηματοδότησης, προκειμένου να αποφευχθούν απροσδόκητες καθυστερήσεις στην έγκριση των αναφορών  (λόγω έλλειψης εγγράφων, ανακριβείς πληροφορίες, κλπ)

 

Προδημοσιεύσεις ΕΣΠΑ

 1. Για αναβάθμιση μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με επιχορήγηση 40-50%, διάβασε εδώ

 2. Για ενίσχυση ΜΜΕ τουριστικών επιχειρήσεων, με επιχορήγηση 40-50%, διάβασε εδώ

 3. Για ενίσχυση νέων (νεοφυών) επιχειρήσεων με επιχορήγηση έως και 100%, διάβασε εδώ

 4. Για ενίσχυση  πτυχιούχων 3βάθμιας και αυτοαπασχόλησης, με επιχορήγηση έως και 100% διάβασε εδώ

 5. Για την ενίσχυση της ρευστότητας & την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας διάβασε εδώ

Επίσημες Προκηρύξεις Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2016

 1. Επίσημη προκήρυξη προγράμματος "Νεοφυής Επιχειρηματικότητα" με επιχορήγηση 100%. διάβασε εδώ

 2. Επίσημη προκήρυξη προγράμματος "Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων, διάβασε εδώ

 3. Επίσημη προκήρυξη προγράμματος " Ενίσχυση τουριστικών ΜΜΕ επιχειρήσεων, διάβασε εδώ

 4. Επίσημη προκήρυξη προγράμματος " Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων 3βάθμιας, διάβασε εδώ

   

   

ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΣΠΑ 

 1. Παράταση προγράμματος "Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας" έως 24/05/16 

 2. Παράταση προγράμματος "Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ "  έως και τις 06 Ιουνίου 2016 

 3. Παράταση προγράμματος "Αναβάθμιση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων"  έως και τις 09 Ιουνίου 2016

Φόρμα Επικοινωνίας

Ας μιλήσουμε