«Μήνυμα αισιοδοξίας σε μπουκάλι». Η νέα σειρά άρθρων του Business Mentor Greece φιλοδοξεί να παρουσιάζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, καινοτόμες ιδέες, πρακτικές, startups και εταιρείες του εξωτερικού που ανοίγουν τον δρόμο σε μια νέα μορφή επιχειρηματικότητας.

Σήμερα κάνουμε την αρχή. Τα άρθρα αυτά, είναι αφιερωμένα σε όλες τις «Γεωργίες» και τους «Γιώργους» αυτής της χώρας που παλεύουν μόνοι τους να σώσουν την επιχείρηση τους!

 Η Γεωργία είχε πάντα καλλιτεχνική φλέβα, αλλά διάλεξε να εργαστεί μετά το τέλος των σπουδών της ως τραπεζική υπάλληλος.  Το 2010, ένα δελεαστικό εφάπαξ την έπεισε  να αφήσει τη σταθερή δουλειά της και να ακολουθήσει το μεράκι της. Την κατασκευή κοσμημάτων. Το ξεκίνημα ήταν ενθουσιώδες. Διαμόρφωσε ένα μικρό οργανωμένο εργαστήριο στο σπίτι της και ξεκίνησε να δημιουργεί τις πρώτες της συλλογές.

 Η ανταπόκριση των φίλων ήταν ενθουσιώδης, γεγονός που την γέμισε αισιοδοξία. Ανοίχτηκε λοιπόν κι αγόρασε κι άλλο εξοπλισμό. Σύντομα όμως κατάλαβε πως οι φίλοι δεν μπορούσαν να απορροφήσουν όλες τις συλλογές της και όσο πύκνωνε η ελληνική κρίση, τα κοσμήματα έμειναν να περιμένουν αγοραστές που ποτέ δεν εμφανίστηκαν. Η έκτακτη εισφορά προς το κράτος, ενώ η ίδια είχε μηδενικά κέρδη, ήταν αυτό που έριξε στα τάρταρα το ηθικό της.  Εννοείται πως η συσσωρευμένη απογοήτευση της την έκανε να παρατήσει κάθε προσπάθεια.

 Βρεθήκαμε τυχαία στο κάλεσμα ενός κοινού γνωστού και την πρόσεξα αμέσως γιατί πίσω από το γλυκό  χαμόγελο, διέκρινα μια βαθιά θλίψη (που παρεμπίπτοντος συναντώ όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια σε πολλούς συνανθρώπους μας). Ο οικοδεσπότης δεν άργησε να μου εξηγήσει που οφείλετε.. Αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά αδιέξοδα τον τελευταίο καιρό, λόγω των οικονομικών ανοιγμάτων της με το εργαστήριο.

 Της συστήθηκα σαν επιχειρηματίας και δεν δυσκολεύτηκα να πιάσω κουβέντα μαζί της. Μέσα σε 10 λεπτά μου έδειξε φωτογραφίες από τη δουλειά της (πραγματικά υπέροχα κοσμήματα ) και μου αφηγήθηκε την πονεμένη ιστορία της. Όπως ήταν φυσικό,  κάποια στιγμή ζήτησε και την γνώμη μου.Τότε δεν ήξερα ούτε εγώ για το Cafepress και άλλες τέτοιες καινοτόμες πλατφόρμες του εξωτερικού που σου δίνουν την ευκαιρία να προσεγγίσεις μια αγορά δισεκατομμυρίων. Θυμάμαι πως απλά της ανέφερα κάποιες γενικές απόψεις μου και της ευχήθηκα καλή επιτυχία από καρδιάς. Η βραδιά κύλησε όμορφα και έκτοτε έχασα εντελώς τα ίχνη της.

 Η εικόνα όμως της θλιμμένης Γεωργίας έρχεται και ξανάρχεται διαρκώς μπροστά μου, μέσα από τα θλιμμένα πρόσωπα άλλων, εκατοντάδων μικρών επιχειρηματιών που συναντώ καθημερινά, να παλεύουν μόνες/οι τους, σε μια αφιλόξενη χώρα προς την επιχειρηματικότητα. Και δεν πάψει να με στοιχειώνει η εικόνα τους, όσο βλέπω τους πολιτικού αυτής της χώρας να μην αντιλαμβάνονται πως αυτοί οι μικροί επιχειρηματίες (σαν την Γεωργία), είναι η ραχοκοκαλιά κάθε υγιούς οικονομικού και κοινωνικού συστήματος.

 Σ΄όλους αυτούς αφιερώνεται η νέα σειρά άρθρων που εγκαινιάζει από σήμερα το Business Mentor Greece με τίτλο «μήνυμα αισιοδοξίας σε μπουκάλι»

 Στόχος των άρθρων:

1) Nα ανοίξουν στους εγκλωβισμένους Έλληνες μικρομεσαίους επιχειρηματίες ένα παράθυρο με θέα στον κόσμο της διεθνούς επιχειρηματικότητας,  με διάθεση για καινοτόμες λύσεις, αλλά και νέες ευκαιρίες.

 2) Να τους παρακινήσουν να διευρύνουν τους ορίζοντες τους σε νέα γνωστικά πεδία. Να διεκδικήσουν την παρουσία τους σε νέες αγορές, να εφαρμόσουν καινοτόμες ιδέες,  να σκαρφιστούν νέα προϊόντα και να τα προωθήσουν σε νέες διψασμένες για κατανάλωση χώρες  (Κίνα, Ινδία, Αμερική κλπ), να ανακαλύψουν το crowd funding και άλλες απίστευτες δυνατότητες.

 3) Τέλος τα άρθρα αυτά φιλοδοξούν να δώσουν την ευκαιρία σε χιλιάδες ανέργους να παρακολουθήσουν τα επαγγελματικά trends της εποχής, να επιμορφωθούν δωρεάν πάνω σε νέες ασύλληπτες μέχρι σήμερα πρακτικές, να βρουν ιδέες και τρόπους απασχόλησης που δεν απαιτούν απαραίτητα κάποιο κεφάλαιο, αλλά μόνο καινοτόμες σκέψεις. Ευκαιρίες εργασίας που   τους επιτρέπουν να αντλούν έσοδα, δουλεύοντας ακόμη και από το σπίτι τους.

 Τo μόνο που απαιτεί η ανάγνωση αυτών των άρθρων είναι λίγο ανοιχτό μυαλό και ειλικρινή διάθεση να ξεπεράσει κανείς μια βαθιά ριζωμένη κουλτούρα φόβου και άρνησης σε κάθε αλλαγή, για την οποία πρόσφατα αρθρογράφησα. Επίσης θα χρειαστούν κάποιες βασικές γνώσεις αγγλικών για να μπορέσει κανείς μόνος του να προχωρήσει σε αναλυτικότερη αναζήτηση των στοιχείων που θα παρουσιαστούν.  Γι΄ αυτούς που δεν «το ΄χουν» με τα αγγλικά, υπάρχει πάντα η λύση του Google translate.

 Ξεκινάμε λοιπόν σήμερα με την παρουσίαση του www.Cafepress.com

 Τι είναι το Cafepress:

Θα μπορούσες να το πεις e-shop, αλλά όπως θα διαπιστώσεις είναι πολλά παραπάνω. Πρόκειται για μια ιντερνετική πλατφόρμα όπου ο καθένας μπορεί να αγοράσει και να πουλήσει σχεδόν τα πάντα από ρούχα, t-shirt, είδη σπιτιού, είδη κουζίνας, είδη χόμπι, κοσμήματα, αξεσουάρ, θήκες κινητού κ.ά Το Cafépress διαθέτει εκατομμύρια είδη που διαρκώς ανανεώνονται. Πελάτες του,  εκατομμύρια χρήστες ίντερνετ ανά τον κόσμο, διψασμένοι για κατανάλωση.

 Γιατί θα μπορούσε να σε ενδιαφέρει το Cafepress

Γιατί εκτός από τη δυνατότητα της αγοράς προϊόντων μέσω του Cafepress, εντοπίσαμε 3 ακόμη ενδιαφέρουσες δυνατότητες.

Α) Τη δυνατότητα να πουλήσεις κι εσύ τα σχέδια ή τα προϊόντα σου σε ένα κοινό εκατομμυρίων. Το συναρπαστικό είναι πως εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις,  είναι να ανεβάσεις στην πλατφόρμα τα σχέδια σου (εννοείται πως οφείλεις να έχεις μια έξυπνη ιδέα και τα σχέδια σου είναι σε καλή ανάλυση). Τα υπόλοιπα, δηλαδή την εκτύπωση, την παραγωγή την πώληση, ακόμη και  την αποστολή των προϊόντων στους πελάτες, την αναλαμβάνει το ίδιο το Cafepress.

Β) Tην δυνατότητα να γίνεις συνεταίρος (partner) του Cafepress. Το ωραίο  σε αυτήν την περίπτωση είναι πως το Cafepress δεν  σε αφήνει μόνο σου. Σου παρέχει  εκπαίδευση και καθοδήγηση υψηλού επιπέδου, αλλά και πολλά σύγχρονα εργαλεία marketing σε απλοποιημένη γλώσσα, που θα σου επιτρέψουν ακόμη κι αν είσαι άσχετος,να ανεβάσεις τις πωλήσεις σου. Αν με ρωτάς, νομίζω το σημαντικότερο από μια τέτοια συνεργασία, θα είναι η εμπειρία που θα αποκτήσεις δίπλα σε επαγγελματίες του χώρου. Εμπειρίες που μπορείς μελλοντικά να αξιοποιήσεις προς όφελος σου.

3) Τη δυνατότητα να διακρίνεις μορφές εργασίας που  ζητούνται περισσότερο στο εξωτερικό. Δεν χρειάζεται να σου πω, πως όπως συμβαίνει συνήθως,  σε λίγα χρόνια αυτές οι μορφές εργασίας θα έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση και στην Ελλάδα και ελπίζω να το έπιασες το υπονοούμενο….

 Σημείωση: Το Business Mentor Greece επικοινώνησε με το Cafepress και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πριν τις αναρτήσει. Έτσι σου άνοιξε το παράθυρο. Μένει σε εσένα να βγεις να το ψάξεις λίγο παραπάνω. Τσέκαρε επίσης αντίστοιχα site όπως το MySoti, Printfection and Zazzle. Ίσως αποδειχθούν εξίσου ενδιαφέροντα.

PS:Επιλέξαμε ως τίτλο της σειράς των άρθρων αυτών το   «μήνυμα αισιοδοξίας σε μπουκάλι» με την ελπίδα πως χάρη στην δική σου βοήθεια το μήνυμα αυτό θα φτάσει σε όσες  περισσότερες Γεωργίες και Γιώργους αυτής της χώρας γίνεται (και Γιάννες-Γιάννηδες,  Κων/νες – Κωνσταντίνους κά). Σε αυτούς του μικρούς ήρωες της καθημερινότητας μας, τους Έλληνες μικρούς επιχειρηματίες που παλεύουν ολομόναχοι. Αν γνωρίζεις έστω και έναν από αυτούς…στείλε του “μήνυμα αισιοδοξίας σε μπουκάλι”. Πού ξέρεις? Μπορεί να το ανοίξει και να βρει αυτές τις καινοτόμες ιδέες που χρειάζεται εκείνη τη στιγμή, για να του αλλάξουν τη ζωή.

Business Plan: Μετέτρεψε τις ιδέες σου, σε ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό πλάνο.