Μία εικόνα…χίλιες λέξεις.

Maslow Theory

Λίγα λόγια για την θεωρία του Maslow:

H ιεράρχηση  των ανθρωπίνων αναγκών του Maslow είναι μια θεωρία που προτάθηκε από τον Αμερικανό ψυχολόγο Abraham Maslow το 1943 και εκφράστηκε στην τελική της μορφή το 1954.

 Πρόκειται για μια θεωρία  της εξελικτικής ψυχολογίας και δεν άργησαν να αγκαλιάσουν και οι ειδικοί του  management,  γιατί αποτελεί πηγή κατανόησης πολλών πτυχών της ανθρώπινης συμπεριφοράς.  Σύμφωνα με την θεωρία αυτή, όλοι οι άνθρωποι περνούν από κάποια στάδια εξέλιξης. Άλλοι μένουν στο 2ο, άλλοι στο 3o  ή το 4o στάδιο και άλλοι (σαφώς λιγότεροι) καταφέρνουν να φτάσουν στο αποκορύφωμα της ανθρώπινης εξέλιξης. Τα στάδια αυτά αποτυπώνονται ιεραρχικά, υπό τη μορφή μιας πυραμίδας.

 Στην βάση της πυραμίδας (πρώτο στάδιο) καταγράφονται οι θεμελιώδεις ανάγκες κάθε ανθρώπου (γνωστές και ως  φυσιολογικές ανάγκες). Σύμφωνα με τον Maslow, χωρίς την εκπλήρωση αυτών των βασικών αναγκών (τροφή, νερό, ζέστη κλπ) κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να περάσει στο επόμενο εξελικτικό (δεύτερο) στάδιο που είναι η ανάγκη για ασφάλεια, σταθερότητα και προστασία (στέγη, εργασία κλπ).

 Στο 3ο στάδιο της εξέλιξης κάθε ανθρώπου, πάντα σύμφωνα με τον Maslow,  γεννάται η ανάγκη να ανήκεις κάπου, να αγαπάς και να σε αγαπούν. Μόνο εκπληρώνοντας και αυτή την ανάγκη του, ένας άνθρωπος μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο εξελικτικό στάδιο, που είναι το 4ο στάδιο της αυτοεκτίμησης.  Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με την παραπάνω θεωρία, είναι πολύ λιγότεροι εκείνοι που φτάνουν στο  5ο εξελικτικό στάδιο, γνωστό και ως στάδιο της αυτοπραγμάτωσης.

 Για μία αναλυτικότερη ματιά, στην θεωρία του Maslow μπορείς να πατήσεις εδώ!

Μην υποθέτεις. Κάνε μια online έρευνα, λάβε άμεσες απαντήσεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.