Στα πρώτα της βήματα μια Startup προσπαθεί να επιβιώσει και να αναπτύξει ένα ανταγωνιστικό και ελκυστικό προϊόν/υπηρεσία που θα τη φέρει αισίως στη Μέκκα της Silicon Valley.

Τα νομικά ζητήματα περνούν σε δεύτερο πλάνο λόγω κόστους αλλά και λόγω έλλειψης επιχειρήματικής συνείδησης-κουλτούρας. Αναπόφευκτα, ωστόσο, οι founders θα βρεθούν αργά ή γρήγορα αντιμέτωποι με το ερώτημα: Πότε και γιατί να συστήσω εταιρεία στις Η.Π.Α.;

Παρακάτω αναλύονται συνοπτικά ορισμένοι από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η σύσταση εταιρίας στις Η.Π.Α. θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση και ασφάλεια σε μια Startup.

«Θωρακίζει» από προσωπική ευθύνη

Όταν το προϊόν ή η υπηρεσία διατίθεται στην αγορά υπάρχει πάντα η πιθανότητα πελάτες, προμηθευτές ή πιστωτές να κινηθούν νομικά εναντίον της επιχείρησης. Αν δεν υπάρχει επίσημα κάποιο είδος εταιρείας, ο founder/entrepreneur θα ευθύνεται προσωπικά για ελαττώματα, λάθη ή παραλείψεις. Με τη σύσταση εταιρείας LLC ή Corporation, ο founder θωρακίζεται απέναντι σε χρηματικές υποχρεώσεις και χρέη της εταιρείας και ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο οι πιστωτές να ικανοποιηθούν από τα προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία.

Ελλείψει μετρητών… υπάρχουν οι μετοχές

Συχνά ο founder/entrepreneur είναι σε δυσκολία να πληρώσει άτομα για τις υπηρεσίες τους, προμηθευτές ή άλλους, Δέλεαρ στην περίπτωση αυτή είναι η συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο, και μερίδιο στα έσοδα ή στο ποσό της πώλησης, όταν αυτή συμβεί. Για να μιλήσουμε όμως για μετοχές και μετοχικό κεφάλαιο αυτονόητο είναι πως θα πρέπει να υπάρχει εταιρεία.

«Οι καλοί λογαριασμοί…»

Συχνά σε μια start-up υπάρχουν περισσότεροι από ένας founders. Παρά τη φιλία ή τη συγγένεια μεταξύ τους όταν έρχεται οι ώρα να «μοιραστεί η πίτα» και να «μιλήσουν» τα ποσοστά ο κίνδυνος παρεξηγήσεων είναι μεγάλος. Η σύσταση μιας εταιρείας και η έκδοση μετοχών στους founders θα αποτρέψει μεταγενέστερες διαφωνίες για το πώς θα μοιραστεί το μετοχικό κεφάλαιο.

Intellectual Property

Εάν έχετε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή ευρεσιτεχνίας και είστε περισσότεροι από ένας founders σκόπιμο είναι να συστήσετε εταιρεία και να εκχωρήσετε τα δικαιώματα σε αυτή. Τα δικαιώματα θα προστατευθούν αποτελεσματικότερα και εσείς θα είστε σίγουροι ότι η εταιρεία δε θα βρεθεί χωρίς αντικείμενο εν μία νυκτί. Αν δεν υπάρχει εταιρεία ή η εταιρεία έχει τα χαρακτηριστικά προσωπικής εταιρείας (sole proprietorship, partnership) και ένας founder αποφασίσει να την εγκαταλείψει, τότε η η διαχείριση και τα δικαιώματα επί της διανοητικής ιδιοκτησίας θα είναι πραγματικός πονοκέφαλος.

Αυτό που θέλουν οι επενδυτές

Αν στοχεύετε να αναζητήσετε χρηματοδότηση από Venture Capitalists  ή άλλους επενδυτές η σύσταση εταιρείας είναι απαραίτητη. Ο επενδυτής προτιμά να επενδύσει σε εταιρεία παρά σε μεμονωμένα άτομα που δεν του παρέχουν καμιά εξασφάλιση και αξιοπιστία.

Στις Η.Π.Α. οι τύποι εταιρείας που είναι πιο δημοφιλείς για start-up εταιρείες είναι η L.L.C. (Limited Liability Company) που μοιάζει με τη δική μας IKE (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) και η Corporation που μοιάζει με την Α.Ε.

Κατά κανόνα, οι Venture Capitalists δείχνουν την προτίμησή τους στις λεγόμενες Corporations που επιτρέπουν την έκδοση κοινών (common stock) και προνομιούχων μετοχών (preferred stock) και την αγοραπωλησία μετοχών. Αν επόμενος στόχος είναι το IPO (Initial Public Offering), δηλαδή η πρώτη πώληση εταιρείας στο κοινό, η σύσταση Corporation είναι ο μόνος τρόπος.

Δανεισμός

Αν σκοπεύετε να κάνετε αίτηση για επιχειρηματικό δάνειο θα πρέπει να έχετε εταιρεία με δικό της τραπεζικό λογαριασμό και να αρχίσετε να οικοδομείτε πιστωτικό ιστορικό στο όνομά της. Στις Η.Π.Α. το πιστωτικό ιστορικό είναι κάτι σαν διαβατήριο και είναι ουσιαστικά αυτό που καθορίζει την πιστοληπτική ικανότητα και λαμβάνεται υπόψη για την έγκριση ή μη του δανείου.

Με λίγα λόγια, αν πιστεύετε στο εγχείρημά σας και είστε έτοιμοι να εργαστείτε σκληρά για αυτό, σκεφτείτε σφαιρικά και συμπεριλάβετε τις νομικές πτυχές στο σχεδιασμό σας. Μπορεί να μην είναι το πιο συναρπαστικό κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας, είναι σίγουρα όμως αναγκαίο για να κάνετε την ιδέα σας πράξη και να αξιοποιήσετε καλύτερα την ευκαιρία σας στην Αμερική.

Business Plan: Μετέτρεψε τις ιδέες σου σε ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό πλάνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.