Αλήθεια το πως επιλέγεται ένας ειδικός σύμβουλος ΕΣΠΑ είναι μια κλασσική ερώτηση που απασχολεί τους περισσότερους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για αυτά τα προγράμματα, αλλά ελάχιστοι αφιερώνουν τον χρόνο για να το ψάξουν λίγο παραπάνω. Στην πλειοψηφία μάλιστα των περιπτώσεων, η επιλογή συμβούλου ΕΣΠΑ βασίζεται στην υπόδειξη κάποιου φίλου ή γνωστού που συνεργάστηκε με τον συγκεκριμένο σύμβουλο. Σε κάποιες άλλες (λιγότερο συχνές) περιπτώσεις η επιλογή συμβούλου ΕΣΠΑ γίνεται με μοναδικό κριτήριο, το ποιος σύμβουλος καταθέσει την πιο δελεαστική οικονομική προσφορά. Είναι όμως ο παραπάνω στα αλήθεια ειδικός σύμβουλος ΕΣΠΑ;
Δεν είναι δουλειά μου, να κρίνω αυτές τις επιλογές. Αυτό που όμως μπορώ να κάνω, είναι να σου επισημάνω κάποιες λεπτομέρειες που οφείλεις να γνωρίζεις πριν κάνεις την τελική σου επιλογή.
Έτσι, καλό είναι να θυμάσαι πάντα πως:
-
Οι επιδοτήσεις αυτού του τύπου είναι σημαντικές για κάθε επιχείρηση, αλλά δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός.
-
Το να αναθέσεις ως υποψήφιος επενδυτής την υπόθεση σου σε κάποιον ειδικό σύμβουλο ΕΣΠΑ της επιλογής σου, είναι το πιο σημαντικό βήμα αμέσως μετά την ίδια σου την απόφαση για να ενταχθείς σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα.
-
Είναι σημαντικό να «μιλάτε την ίδια γλώσσα» γιατί η συνεργασία μαζί του σε ακολουθεί σε όλα τα στάδια του έργου, δλδ από την προετοιμασία και υποβολή του φακέλου, την έγκριση αυτού μέχρι και την τελική πιστοποίηση του έργου και την είσπραξη της προβλεπόμενης επιχορήγησης.
-
Γενικότερα, ένας ειδικός σύμβουλος ΕΣΠΑ κατά την περίοδο υποβολής ενός προγράμματος, δεν μπορεί να υποβάλλει με επιτυχία παραπάνω από 20-30 φακέλους, με δεδομένο το στενό χρονικό πλαίσιο που θέτει ο νομοθέτης (συνήθως 1- 2 μήνες)
-
Μεγαλύτεροι αριθμοί υποβολών από ένα σύμβουλο, για λογαριασμό πολλών πελατών του, δεν είναι ανθρωπίνως εφικτό να επιτευχθούν και οδηγούν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα (όπως μείωση της απόδοσης εργασίας του συμβούλου, άρα μεγαλύτερο κίνδυνο «μη έγκρισης» του έργου σου).
-
Η εργασία υποβολής και έγκρισης ενός προγράμματος ΕΣΠΑ δεν βιομηχανοποιείται . Με απλά λόγια, η προετοιμασία του φακέλου σου, δεν είναι ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που του βάζεις τα δεδομένα και κάνει αυτόματους υπολογισμούς.
-
Η μελετητική εργασία στα επιδοτούμενα προγράμματα απαιτεί γνώση, εμπειρία στον χώρο, αφοσίωση και κυρίως καθαρότητα πνεύματος για την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχορήγησης μίας επενδυτικής πρότασης. Όπως δεν θα πήγαινες επίσκεψη σε ένα γιατρό που ξέρεις ότι ήδη είναι εξαντλημένος γιατί έχει δεχθεί 100 ασθενείς από το πρωί, έτσι μην επιλέξεις ένα σύμβουλο που δεν έχει χρόνο να απαντήσει καν στα τηλέφωνα σου.
-
Για να έχεις μια εικόνα του όγκου της δουλειάς με την οποία επιβαρύνεται ένας σύμβουλος, θα αναφερθώ στο προηγούμενο ΕΣΠΑ (για τις ΜΜΕ). Με τις ενημερώσεις από το ΠΣΚΕ (πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων) και βασικό μπούσουλα τον οδηγό του προγράμματος, τον οδηγό αξιολόγησης & τον οδηγό υλοποίησης, μιλάμε για έντυπο υλικό περίπου 300 σελίδων για διάβασμα από τον μελετητή/σύμβουλο ΕΣΠΑ, συν τις εκατοντάδες ενημερώσεις που κατά καιρούς αναρτώνται στα επίσημα sites των αρμόδιων φορέων.Μιλάμε δηλαδή για την απόλυτη γραφειοκρατία, οπότε δείξε την ανάλογη επιείκεια, στον σύμβουλο που θα επιλέξεις. Αν είναι οργανωμένος καλά, το πιθανότερο είναι πως θα δώσει απάντηση σε κάθε απορία σου εντός 24ώρου.
-
Αν κάποιος σύμβουλος ΕΣΠΑ σου υποσχεθεί, πως εσύ δεν θα έχεις να κάνεις τίποτε, από την στιγμή που θα του αναθέσεις την υπόθεση, καλύτερα ψάξε για άλλο σύμβουλο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, πρόκειται για ένα ενθουσιώδη πρωτάρη. Σε αυτήν την περίπτωση, το πιθανότερο είναι πως θα πληρώσεις εσύ, για να μάθει ο ίδιος στις πλάτες σου, πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Μια κατάθεση πρότασης ΕΣΠΑ, δυστυχώς ή ευτυχώς, απαιτεί μόχθο και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, προκειμένου να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την έγκριση του έργου και την εκταμίευση της επιχορήγησης.
Μάθε τα πάντα για τα ΕΣΠΑ: Ξεκίνα ή εκσυγχρόνισε την επιχείρηση σου, λαμβάνοντας επιδότηση.