Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει για 2η χρονιά τον διαγωνισμό «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη»στοχεύοντας αυτή τη φορά στην ενεργοποίηση του δυναμικού της πόλης για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών Web και κινητών τηλεφώνων στον τομέα του Τουρισμού.

Οι εφαρμογές αυτές θα προσφέρουν νέες δυνατότητες όσον αφορά στην ψηφιακή αφήγηση και στη δημιουργία νέων εμπειριών στους επισκέπτες της πόλης. Στοχεύει επίσης στη διάθεση ανοιχτών δεδομένων από φορείς της πόλης που σχετίζονται με τον τουρισμό, ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν από τους δημιουργούς των εφαρμογών. Ο Δήμος προσκαλεί επίσης τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συμβάλλουν με τις ιδέες τους για πιθανές εφαρμογές, αποτελώντας μια πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς των εφαρμογών.

Η διοργάνωση του διαγωνισμού αποτελεί συνέχεια των δύο επιτυχημένων καινοτόμων δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης «Apps4Thessaloniki» και «Hackathess» και υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Παράρτημα του διεθνούς ιδρύματος Open Knowledge Foundation και την Ερευνητική Μονάδα URENIO του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού για την προώθηση της Ανοικτής και Συμμετοχικής Διακυβέρνησης. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Το εγχείρημα στηρίζεται σε δύο σύγχρονες τάσεις ανάπτυξης εφαρμογών έξυπνων πόλεων (Smart Cities):

  • Στον πληθοπορισμό (crowdsourcing), όπου βασική ιδέα είναι η ανάθεση μιας εργασίας, που παραδοσιακά εκτελούνταν από έναν υπάλληλο ή έναν εργολάβο, σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων ή σε μία κοινότητα (πλήθος), μέσω ανοικτής πρόσκλησης και

  • Στα ανοιχτά δεδομένα, στο πλαίσιο των οποίων δημόσιοι φορείς παρέχουν ώστε να είναι δυνατή η επαναχρησιμοποίησή τους για τη δημιουργία εφαρμογών προστιθέμενης αξίας.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου 2015 και θα διαρκέσει έως τις 17 Ιανουαρίου 2016.

Οι τρεις εφαρμογές που θα ξεχωρίσουν θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο ειδικής τελετής βράβευσης και θα συνοδευτούν από χρηματικά έπαθλα, 3.000, 2.000 και 1.000 ευρώ αντίστοιχα. Επιπλέον, η εφαρμογή που θα αναδειχθεί πρώτη, θα έχει την δυνατότητα να παρουσιαστεί σε μεγάλη αντίστοιχη διαγωνιστική διοργάνωση στο Τελ Αβίβ (Digital Travel Awards), στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2016, που αφορά στις start up επιχειρήσεις.

Business Plan: Μετέτρεψε τις ιδέες σου σε ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό πλάνο.