Τεχνοκρατικά κείμενα. Η λογική του ΕΣΠΑ πίσω από αυτά!

Τεχνοκρατικά Κείμενα

Κι όμως. Πίσω από τα τεχνοκρατικά κείμενα του ΕΣΠΑ που συνήθως κουράζουν και μπερδεύουν τον ενδιαφερόμενο αναγνώστη, υπάρχει μια απλή λογική, κοινή σε όλα αυτά τα προγράμματα.

Το Business Mentor Greece προσπάθησε να  συνοψίσει αυτήν την λογική σε 6 βασικά σημεία, προκειμένου να γίνει πιο κατανοητή σε επιχειρηματίες σαν κι εσένα (παλιούς & νέους), που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τέτοιου είδους αναπτυξιακά προγράμματα.

Τα 6 βασικά σημεία της λογικής ΕΣΠΑ

1.       Όλα τα προγράμματα αναφέρονται σε ολοκληρωμένες δράσεις και όχι σε μεμονωμένες ενέργειες. Παραδείγματος χάριν, αν μία επιλέξιμη επιχείρηση έχει πραγματική ανάγκη την αντικατάσταση των Η/Υ της  και των περιφερειακών συστημάτων της, κανένα πρόγραμμα δεν πρόκειται να της καλύψει μία τέτοια απαραίτητη, αλλά μεμονωμένη ανάγκη. Η φιλοσοφία του ΕΣΠΑ είναι να κατευθύνει τους επιχειρηματίες προς τα νέα διεθνή standards στο πεδίο της επιχειρηματικότητας. Να ενισχύσει χρηματικά (και όχι μόνο) τις επιχειρήσεις, να αυξήσει την απασχόληση, να τονώσει την αγορά μέσω του κύκλου εργασιών που θα γίνει από τις πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών προς τις επιλέξιμες επιχειρήσεις και να ενισχύσει ενέργειες που έχουν γενικότερο θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Άρα μέλημα του επιχειρηματία που βολιδοσκοπεί τα προγράμματα του ΕΣΠΑ δεν είναι φυσικά να ανακαλύψει ανάγκες εκεί που δεν υπάρχουν, αλλά με ανοικτό πνεύμα, να υιοθετήσει πρακτικές της σύγχρονης επιχειρηματικής κουλτούρας

2.       Σοβαρό θέμα για την επιτυχή ολοκλήρωση μίας δράσης στο ΕΣΠΑ είναι η ρευστότητα. Εδώ υπάρχει ένας μύθος του τύπου, “εφόσον πληρώ τις προϋποθέσεις μπορώ και εγώ να διεκδικήσω χρηματική ενίσχυση”. Στην πράξη, αν δεν υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα –της τάξης τουλάχιστον του 40%-50% – προσωπικά θα κατέληγα ότι “καλό θα ήταν να σκεφτώ μία άλλη επιλογή και όχι το ΕΣΠΑ”. Το ΕΣΠΑ δεν δίνει χρήματα προκαταβολικά αλλά στην καλύτερη των περιπτώσεων τμηματικά μετά την ολοκλήρωση συνήθως του 50% του έργου, αλλιώς εφάπαξ μετά την ολοκλήρωση και εξόφληση του έργου. Όπως καταλαβαίνεις η ρευστότητα είναι προαπαιτούμενη για το ξεκίνημα τέτοιων δράσεων, ειδικά σήμερα που δεν υπάρχουν δυνατότητες εύκολης χρηματοδότησης μέσω τραπεζών.

3.       Επαγγελματικές κατηγορίες  πολύ διαδεδομένες (π.χ. δικηγόροι, ιατροί, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια, εστιατόρια, καφετέριες κ.α.) συνήθως εξαιρούνται από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, γιατί τα αντικείμενά τους θεωρούνται κορεσμένα. Σε αντίθεση με τα προαναφερόμενα, δράσεις που ενσωματώνουν καινοτόμες πρακτικές και σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις λαμβάνουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό αξιολόγησης,  βάσει του συστήματος μοριοδότησης, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις πιθανότητες έγκρισής τους.

4.       Η βαθμολόγηση των προτάσεων ΕΣΠΑ από τους αρμόδιους φορείς γίνεται με αξιοκρατικό σύστημα. Οποιοσδήποτε μιλάει για φωτογραφικές διατάξεις, χρηματισμούς, “λαδώματα” και τέτοιου τύπου πρακτικές, πολύ απλά είτε δεν γνωρίζει τις διαδικασίες, είτε σκέφτεται πονηρά. Σε βεβαιώνω πως υπάρχει επαρκής διαφάνεια στο σύστημα, με ανακοίνωση των πάντων στο διαδίκτυο. Συμπληρωματικά υπάρχει η διαδικασία των ενστάσεων μέσω των οποίων μπορεί κανείς να υποβάλλει τις ενστάσεις του, στην περίπτωση που θεωρείται θιγμένος.

5.       Σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ υπάρχει ειδική μνεία για επενδύσεις που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και με την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Σύμφωνα με την λογική των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ακόμα και για μικρές σε κόστος επενδύσεις (βλ. αγορές λαμπτήρων LED κ.ά), ο θετικός αντίκτυπος είναι διπλός. Ο επιχειρηματίας που εγκαθιστά ένα τέτοιο σύστημα, εξοικονομεί πόρους (ενεργειακούς, οικονομικούς κά), ωφελώντας παράλληλα το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, γιατί η περιορισμένη ενεργειακή κατανάλωση αυτής της μικρής επιχείρησης, σημαίνει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

6.       Με βάση κοινοτική οδηγία, οποιαδήποτε επιχείρηση εντάσσεται σε επιχορηγούμενο πρόγραμμα, οφείλει να έχει τις ελάχιστες υποδομές προσβασιμότητας σε ΑμεΑ, είτε αυτή είναι μία ράμπα πρόσβασης σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, είτε ηλεκτρονικές υπηρεσίες για ανθρώπους με προβλήματα όρασης κλπ. Έτσι, σύμφωνα με την λογική του ΕΣΠΑ, με ελάχιστα χρήματα, δίνεται η δυνατότητα στον  καθένα μας, να συμβάλλει στην βελτίωση της καθημερινότητας κάποιου συνανθρώπου μας που το έχει ανάγκη. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται περαιτέρω διευκρίνιση το συγκεκριμένο θέμα. Πέραν των προαπαιτούμενων ενός προγράμματος, ελπίζω να συμφωνείς πως είναι κοινωνικό χρέος όλων μας η επίλυση τέτοιων θεμάτων. Σε διαβεβαιώνω πως ολοκληρώνοντας τις ομολογουμένως πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες (που δεν θα πρέπει να σε ανησυχούν, αν επέλεξες το σωστό σύμβουλο) θα νιώσεις κι εσύ την ικανοποίηση πως έβαλες το δικό σου λιθαράκι, για ένα καλύτερο αύριο.

Μάθε τα πάντα για τα ΕΣΠΑ: Ξεκίνα ή εκσυγχρόνισε την επιχείρηση σου, λαμβάνοντας επιδότηση.

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.
Μενού