Χρήσιμες συμβουλές για να φτάσετε στην συνέντευξη για μια θέση εργασίας!
Αυτό που θα καθορίσει την πρόσληψη σας σε μία δουλειά, είναι σίγουρα η συνέντευξη με τον υπεύθυνο ανθρωπίνων πόρων μιας εταιρείας.
Τι χρειάζεται όμως να κάνετε για να φτάσετε στην συνέντευξη;
Πως πρέπει να διαμορφώσετε το βιογραφικό σας και την συνοδευτική επιστολή ώστε να δείχνεται επαγγελματίας και άριστος γνώστης αυτόν που δηλώνεται;
Να γνωρίζετε ότι πολλοί ικανοί υποψήφιοι, με πολλές προοπτικές να επιλεγούν τελικώς για την εργασία απέτυχαν να φτάσουν στην συνέντευξη λόγω λαθών στον τρόπο γραφής του βιογραφικού τους και της συνοδευτικής επιστολής!
Οι παρακάτω συμβουλές από τον ειδικό σε θέματα προσλήψεων Laurent Bouhnik θα σας βοηθήσουν να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα:
-
Να στέλνετε πάντα το βιογραφικό σας σε μορφή αρχείου PDF. Άλλη μορφή αποθήκευσης όπως .doc ή .docx είναι πιθανό να ανοίξει λάθος στον υπολογιστή του παραλήπτη λόγω διαφορετικής έκδοσης του Ms-Office.
-
Όταν προσθέτεις στο βιογραφικό σου ότι είσαι γνώστης διαφορετικών ξένων γλωσσών να φροντίζεις να είσαι ικανός να της χρησιμοποιήσεις στην εργασία. Το να δηλώνεις για παράδειγμα ότι ξέρεις βασικές λέξεις στα Γαλλικά δεν έχει καμία απολύτως σημασία για τον εργοδότη.
-
Πριν στείλεις το βιογραφικό και την συστατική σου επιστολή διάβασε τα ξανά και ξανά. Τα ορθογραφικά λάθη ή η λάθος διατύπωση προτάσεων είναι ένα από σημαντικότερα προβλήματα, τα οποία κάνουν την αίτηση σου να φαίνεται πρόχειρα γραμμένη χωρίς να έδωσες έμφαση στις λεπτομέρειες. Είναι πιθανό επίσης, να προδιαθέσει αρνητικά τον εργοδότη για τις ικανότητες σου.
-
Βεβαιώσου ότι οι πληροφορίες επικοινωνίας που έχεις δώσει είναι σωστές. Μπορεί να φαίνεται αστείο αλλά δεν μπορείς να φανταστείς πόσοι κάνουν λάθος στον αριθμό τηλεφώνου τους.
-
Αν προσθέσεις συνοδευτική επιστολή ή κάποιο μήνυμα προς τον εργοδότη, να είσαι σίγουρος ότι είναι μοναδικά δομημένο για την συγκεκριμένη θέση που αιτείσαι. Αποτελεί εύκολη λύση να έχεις μια έτοιμη φόρμα για αποστολή συνοδευτικών επιστολών αλλά δεν σου προσφέρει τα ίδια αποτελέσματα, όπως ένα πιο προσωπικό μήνυμα σχετικό με την θέση απασχόλησης που θέλεις να κερδίσεις.
-
Πολλές μεγάλες εταιρείες δημοσιεύουν ταυτόχρονα αγγελίες για πολλές διαφορετικές θέσεις εργασίας μέσα σε αυτές. Σίγουρα θέλεις να στείλεις βιογραφικό σε όλες όσες καλύπτονται μερικώς από τα προσόντα σου. Μην κάνεις αυτό το λάθος γιατί το πιθανότερο είναι ότι δεν θα επιλεγείς. Στείλε σε αυτήν όπου καλύπτεις τα περισσότερα προ απαιτούμενά. Διαφορετικά στείλε στην εταιρεία μια γενική αίτηση όπου θα αναλύεις τα προσόντα και την εμπειρία σου, ανέφερε ποιος τομέας σε ενδιαφέρει περισσότερο και απέφυγε να αιτηθείς σε καθεμία θέση ξεχωριστά.
-
Καταχώρησε το βιογραφικό σου σε ανάλογα site καριέρας με την μεγαλύτερη απήχηση και αξιοπιστία. Πολλοί εργοδότες αναζητούν εργαζόμενους από τέτοιες βάσεις δεδομένων.
-
Τέλος αν περάσεις στην φάση της συνέντευξης και μετά το πέρας αυτής, καλό είναι να στείλεις ένα ευχαριστήριο email για τον χρόνο που διέθεσε το πρόσωπο που σου πήρε συνέντευξη. Αν έχεις κάποιες ενδιαφέρουσες ερωτήσεις τις οποίες δεν πρόλαβες να κάνεις στην συνέντευξη συμπεριέλαβε τες και αυτές στο μήνυμα.
Κέρδισε τις εντυπώσεις, με μια επαγγελματική power point παρουσίαση.