Ζούμε στην εποχή της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς για τους περισσότερους οι ώρες εργασίας έχουν διπλασιαστεί και οι μισθοί έχουν μειωθεί στο μισό και παραπάνω. Μέσα σε όλα αυτά, η προσθήκη της τεχνολογίας στην ζωή μας, μας έχει μετατρέψει σε ένα κινητό γραφείο, με τα τηλέφωνα και τα email να έρχονται ανά πάσα στιγμή της ημέρας και να απαιτούν άμεσες απαντήσεις.

Ακούμε συνεχώς από συναδέλφους μας την ώρα που τελειώνει το ωράριο, να λένε ότι πάνε σπίτι και θα αποσυνδέσουν τα πάντα για να ξεκουραστούν. Αυτό δεν είναι και τόσο αλήθεια. Η έρευνα από την Αμερικάνικη ένωση ψυχολογίας, απέδειξε ότι το 50% των εργαζομένων ελέγχουν τα email τους εκτός ωραρίου εργασίας, τα Σαββατοκύριακα ακόμα και αν είναι άρρωστοι! Το 44% δεν σταματάει να κοιτάει τα email του ακόμα και στις διακοπές.

Η καθημερινή πίεση που ασκείται σε κάθε εργαζόμενο εν ώρα εργασίας είναι υπέρ αρκετή. Πρέπει να αποφασίσεις να θέσεις όρια μεταξύ προσωπικής ζωής και εργασίας. Ούτως η άλλως για να πετύχεις στην εργασία σου, πάνω από όλα χρειάζεσαι την ψυχική σου ηρεμία και ξεκούραση ώστε να μπορείς να αποδίδεις το μέγιστο όταν εργάζεσαι.

Αν δεν το καταφέρεις αυτό θα επηρεαστούν παράγοντες της ζωής σου, που δυστυχώς αν πάρουν την <<κάτω βόλτα>>, είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουν.

Τα έξι πράγματα που πρέπει να είναι πάνω από όλα, ανεξαρτήτως φόρτου εργασίας είναι:

1. Η υγεία σου

Υγεία

Όταν ξεκίνησες την εργασία σου νέος, δεν σε απασχολούσε και ιδιαίτερα το πόσες ώρες θα κοιμηθείς. Νομίζω ο καθένας μας έχει αναμνήσεις για τα πρωινά που πήγε στην δουλειά χωρίς να έχει κλείσει μάτι. (Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι γράφω αυτό το άρθρο στις 4 το πρωί, αλλά όπως λέει και ο σοφός λαός δάσκαλε που δίδασκες…). Αν δεν κοιμάσαι σωστά, δεν τρέφεσαι σωστά είναι σίγουρο ότι θα έρθει εκείνη η ώρα που ο οργανισμός σου θα σου χτυπήσει την πόρτα και δεν θα είναι για καλό. Φρόντισε να έχεις τουλάχιστον μία μέρα της εβδομάδας τελείως ελεύθερη ώστε να χαλαρώσεις από το στρες της εργασίας. Οργάνωσε το πρόγραμμα σου, ώστε να κάνεις διαλείμματα στην δουλειά για να τρως σωστά και κανόνισε τις διακοπές σου μακριά από πολύβουα περιβάλλοντα για να γεμίσεις τις μπαταρίες σου.

2. Η οικογένεια σου

Οικογένεια

Οι σιωπηλοί υποστηρικτές σου σε κάθε σου βήμα. Αγχωμένος να παρέχεις τα απαραίτητα οικονομικά εφόδια σε αυτούς, πολλές φορές ξεχνάς ότι το μεγαλύτερο εφόδιο που χρειάζονται είναι να είσαι εκεί σε κάθε σημαντική στιγμή της ζωής τους. Στο τέλος της πορείας μας κανείς δεν θυμάται σημαντικές επιτυχίες στην εργασία του. Θυμάται τις καλύτερες αναμνήσεις με τα δικά του πρόσωπα. Μην αφήσεις την ίδια σου την ζωή πίσω για την καριέρα σου. Η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ, οπότε μπορεί να περιμένει όσο χρειαστεί για να την πραγματοποιήσεις. Μην δουλεύεις απλά για να ζήσεις, αλλά ζήσε και ταυτόχρονα δούλευε για να αποκτάς καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

3.Τα όρια σου

Όρια

Όπως προ είπαμε η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ.  Ο προϊστάμενος σου μπορεί να απαιτεί συνέχεια, άλλωστε αυτή είναι η δουλειά του και αυτός έχει να λογοδοτήσει σε κάποιον ανώτερο. Αν θέλεις να εργαστείς παραπάνω ώρες από το ωράριο σου, φυσικά είναι δικό σου θέμα. Να εργαστείς όμως παραπάνω χωρίς να το αντέχεις δεν έχει κανένα νόημα. Πέρα από ότι θα εξαντλήσεις τον εαυτό σου, η παραγωγικότητα σου θα έχει μηδενιστεί και το αποτέλεσμα της δουλειάς σου δεν θα είναι το αναμενόμενο. Αν παρακολουθείς σίριαλ, όπου κάποιος έβαλε δύο κουταλιές ζάχαρη στον καφέ του προϊσταμένου αντί μίας και απολύθηκε, να ξέρεις ότι στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Οποιαδήποτε στιγμή νιώσεις εξοντωμένος, μπορείς να αρνηθείς μια αρμοδιότητα, είτε να την μεταθέσεις αργότερα και να πας να απολαύσεις μια μπύρα  με την παρέα σου. Κανείς δεν πρόκειται να σε απολύσει, γιατί και αυτοί άνθρωποι είναι και καταλαβαίνουν την ανάγκη χαλάρωσης. Βέβαια επειδή είμαστε Έλληνες, και είμαστε για όλα ικανοί οι παραπάνω συμβουλές δεν σημαίνουν να πας στην δουλειά 2 ώρες και μετά να παίρνεις με την σειρά τα καφέ!

4. Την ταυτότητα σου

Ταυτότητα

Η εργασία σου σίγουρα είναι μέρος της ταυτότητας σου. Το λάθος είναι η εργασία σου να γίνει η μοναδική ταυτότητα σου. Όταν κλείνει ο υπολογιστής, όταν κατεβαίνεις από το τιμόνι του οχήματος που οδηγείς, όταν τελειώνει το οτιδήποτε είναι η εργασία σου, φρόντισε να έχεις έναν διακόπτη στο μυαλό και να τερματίζεις κάθε σκέψη σου σχετικά με αυτήν. Υπάρχουν χιλιάδες ακόμα πράγματα που σε ενδιαφέρουν και θέλεις να ασχοληθείς με αυτά!

5. Τις επαφές σου

Επαφές

Μέσα στην εργασία θα γνωρίσεις εκατοντάδες κόσμο. Μην τους απομακρύνεις έχοντας στο μυαλό σου ότι είναι επαγγελματικές επαφές, οι οποίες ανήκουν μόνο στην εταιρεία σου. Κανείς δεν ανήκει σε κανέναν. Όσες ώρες κοπίασες σε ένα τραπέζι με έναν συνάδελφο, έναν πελάτη ή προμηθευτή είναι δικές σου. Ένα γεύμα, ένα ποτό με τον οποιοδήποτε συνεργάζεσαι και συμπαθείς θα σε χαλαρώσει και παρά το ότι δεν υπάρχει πιο φυσιολογικό πράγμα από τις ανθρώπινες συνήθειες, είμαι σίγουρος ότι θα μείνεις έκπληκτος όταν γνωρίσεις τους πραγματικούς ανθρώπους και τις συνήθειες τους εκτός εργασίας. Μπορεί να το αρνιόμαστε αλλά σπάνια κάποιος, είναι ο ίδιος άνθρωπος στην δουλειά του και στην υπόλοιπη ζωή του.

6.Την ακεραιότητα σου

Ακεραιότητα

Θα βρεθείς πολλές φορές σε σταυροδρόμια στην εργασία σου. Είναι εκείνη η δύσκολη στιγμή που σου ζητήθηκε να κάνεις κάτι που υπερβαίνει την ηθική σου και τα πιστεύω σου. Πολύ απλά μην το κάνεις. Θυμάμαι συχνά, τις διαφωνίες μου με τον πατέρα μου, στα θέματα της δικής του εργασίας για χρηματικές προτάσεις που έκανε και θεωρούσα χαμηλές, για την ελευθερία που έδινε στο προσωπικό του κ.α. Αυτά μπορεί να τα θυμάμαι αμυδρά τώρα που χαράσσω την δική μου επαγγελματική πορεία, αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ όμως είναι η φράση του: Δεν με ενδιαφέρει αν θα γίνω πλουσιότερος ή θα φτάσω ακόμα ψηλότερα στην εργασία μου. Με ενδιαφέρει απλά να κοιμάμαι ήσυχος, ξέροντας ότι δεν πρόδωσα ποτέ αυτά που πίστευα!

Να κοιμάστε ήσυχοι λοιπόν φροντίζοντας πάνω από όλα τον εαυτό σας. Ο βασικότερος κανόνας της εργασιακής επιτυχίας, αλλά και κάθε επιτυχίας είναι πάνω από όλα να είστε οι ίδιοι υγιείς και ευτυχισμένοι!

Μάθε ποιοι είμαστε και πως μπορούμε να σε βοηθήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.