Email Marketing: Τα 6 μυστικά της επιτυχίας

Τα 6 μυστικά της επιτυχίας

Διοικείς μια μικρή επιχείρηση.  Άσχετα με το πού δραστηριοποιείται αυτή, υπάρχει ένας κανόνας στο οποίο όλοι συμφωνούμε: Χωρίς πελάτες, καμία επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη. Οι πελάτες μας είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο της επιχείρησης μας.

Είτε τους γνωρίζεις με το μικρό τους όνομα, είτε είναι νέοι πελάτες που επιθυμείς να κερδίσεις, το να διατηρείς σχέσεις μαζί τους είναι μια δεξιότητα του marketing που δεν μπορείς πλέον να αγνοείς.  Έρευνες έχουν αποδείξει πως το email marketing ανταμείβει πλουσιοπάροχα όσους ξέρουν να τo αξιοποιούν σωστά, γι΄αυτό άλλωστε θεωρείται ως ένα από τα αγαπημένα εργαλεία πωλήσεων των κορυφαίων marketeers του κόσμου. Αυτός ο μικρός οδηγός, έχει ως στόχο σε μυήσει στα σημαντικότερα μυστικά μια επιτυχημένης email marketing καμπάνιας, που ξεκινά από την σύνταξη ενός αποτελεσματικού email, μέχρι την ανταπόκριση του παραλήπτη.

Να θυμάσαι πάντα: Το να γράφεις και να στέλνεις στους υποψήφιους πελάτες σου ένα κρύο, τυπικό email, είναι ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσεις την…αδιαφορία τους. Γιατί? Γιατί πολύ απλά έρευνες έχουν αποδείξει πως ένας επαγγελματίας βομβαρδίζεται με 56 περιστατικά απόσπασης της προσοχής ημερησίως, ενώ λαμβάνει κατά μέσο όρο 304 email εβδομαδιαίως.

Αν θέλεις λοιπόν θέλεις να κάνεις την δική σου email καμπάνια να ξεχωρίσει μέσα στο πλήθος των αδιάφορων emails, διάβασε τα 6 πολύτιμα μυστικά  που αξιοποιούν όλοι οι επαγγελματίες του Email Marketing, για να διασφαλίσουν την επιτυχία της καμπάνιας τους:

 1-Μην υποτιμάς την αξία μια «καθαρής» λίστας emails

Πολύ συχνά θα ακούσεις επαγγελματίες να μιλούν για «λίστες» email που εξαγόρασαν από κάποιον τρίτο. Μείνε μακριά από τέτοιες λίστες. Είναι ο πιο γρήγορος και ασφαλής τρόπος να χαρακτηριστεί το email σου ως spam, με ότι συνέπειες μπορεί να κρύβει αυτό για σένα και την επιχείρηση σου.

Ανάμεσα σε μια «ξένη» λίστα πολλών χιλιάδων emails, επέλεξε την λίστα που συνέλλεξες εσύ, σπυρί σπυρί, μέσα από την φόρμα εγγραφής που έχεις αναρτημένη στο site σου ή από τις προσωπικές επαφές σου με παλιούς και υποψήφιους πελάτες.

Έρευνες έχουν καταδείξει, πως είναι πολλαπλάσια πιο αποτελεσματικό να απευθύνεις τα email σου σε 100 άτομα, στοχευμένο κοινό, που έχει εκδηλώσει κάποιους είδους ενδιαφέρον για το προϊόν/υπηρεσία σου, παρά σε 10.000 άγνωστα email που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την επιχείρηση σου.

Αν για κάποια email της λίστα σου,  δεν έχεις την έγκριση των παραληπτών που θα λάβουν τα email σου, φρόντισε τουλάχιστον να τους παρέχεις την δυνατότητα “unsubscribe” ή διαγραφής από την λίστα αυτή.

2-Όλα ξεκινούν με την κατάλληλη πρόθεση     

Αποφάσισες να στείλεις newsletter ή email. Είναι πιθανό να έχεις μια ιδέα για το τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στη βάση των πελατών σου, ίσως έχεις κάποια σούπερ προσφορά να προωθήσεις, ή ένα νέο εξαιρετικό προϊόν- αλλά σκέφτηκες ποιος είναι ο τελικός στόχος που θέλεις να πραγματοποιηθεί μόλις διαβάσει κάποιος το email σου; Όπως κάθε σημαντικό κείμενο, το email σου πρέπει να δημιουργεί ένα συναίσθημα, ανταπόκριση ή αντίδραση από τον αναγνώστη.

Όταν ξεκινάς να γράφεις το μήνυμα σου, το να μοιραστείς σπουδαία νέα είναι απλά η αρχή. Ένα άριστα γραμμένο email πρέπει να εξυπηρετεί ένα σκοπό, να ωθεί τον πελάτη να προχωρήσει στην πραγματοποίηση της αγοράς τους προϊόντος.

Tip: Δημιούργησε ξεκάθαρα «call to action» κουμπιά με λέξεις που θα τον προκαλέσουν να προχωρήσει. Το καλύτερο είναι να τοποθετήσεις στο μήνυμα σου διάφορα τέτοια κουμπιά δράσης. Πιθανόν ο τίτλος από μόνος του να πείσει τους πελάτες σου να προχωρήσουν, αλλά γιατί να μην έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν βρίσκοντας κουμπιά δράσης (που μπορεί να είναι κι ένα απλό link) καθ όλη τη διάρκεια του μηνύματος, στην αρχή, μέση και τέλος.

3-Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του πελάτη     

Αν ο σκοπός του email σου είναι να προκαλέσεις μια αντίδραση από τον αναγνώστη σου, τότε είναι σημαντικό να τονίσεις τις κατάλληλες λέξεις οι οποίες θα τον κάνουν να προχωρήσει παρακάτω. Αυτό σημαίνει πως πριν ξεκινήσεις να δημιουργείς το email σου, πρέπει να αφιερώσεις μερικά λεπτά στο να αξιολογήσεις σε ποιους απευθύνεσαι.

Πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου:

  • Ποιοι είναι οι πελάτες στους οποίους στοχεύεις; Ποιο είναι το φύλο, ηλικία, οικονομική κατάσταση;
  • Που βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι όταν διαβάζουν το email σου; Το διαβάζουν από το κινητό τους κατά την πρωινή τους ενημέρωση; Το διαβάζουν στο γραφείο κατά την διάρκεια του διαλείμματος τους; Μήπως πρόκειται για κάποια απασχολημένη μαμά που τα διαβάζει όταν τα παιδιά της κοιμούνται;

Αφού ξεκαθαρίσεις σε ΠΟΙΟΝ μιλάς, πρέπει να το πας ένα βήμα παραπέρα και να αναρωτηθείς ΠΟΙΟ πρόβλημα μπορεί να λύσει η επιχείρηση σου στην ζωή αυτού του ατόμου. Το να κατανοήσεις τις ανάγκες των αναγνωστών σου σε καθιστά ικανό να δημιουργήσεις ένα email το οποίο υπερτονίζει τα οφέλη που μιλούν κατευθείαν σ αυτούς και κάνει απαραίτητο στη λίστα τους ο,τι και αν προωθείς.

Tip:

Όταν βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του αναγνώστη, σου γίνεται πιο εύκολο να βρεις τις κατάλληλες λέξεις που θα τους μιλήσουν πραγματικά και ουσιαστικά. Το κείμενο του email σου πρέπει να είναι γραμμένο σε καθαρή και φιλική γλώσσα, κανείς δεν πρέπει να το πολυσκεφτεί ή να ψάξει στο λεξικό όταν διαβάζει το email σου.

  4- Το κείμενο του email σου δεν έχει να κάνει με σένα

Τώρα που έχεις εντοπίσει ποιοι είναι οι παραλήπτες του email σου, είναι ώρα να πας στην καρδιά του θέματος και να επικεντρωθείς στο πως μπορείς να τους βοηθήσεις. Ενώ για σένα μπορεί το email να αφορά την προώθηση κάποιας προσφοράς, μπορεί να υπάρχει ένα βαθύτερο μήνυμα για τους πελάτες σου που θα τους αγγίξει περισσότερο και θα τους οδηγήσει σε περισσότερες αγορές στο τέλος.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Είσαι ιδιοκτήτης ενός yoga studio στο κέντρο της πόλης το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους φοιτητές. Και ενώ ένα προωθητικό email για έκπτωση στην μηνιαία συνδρομή μπορεί να τους αποσπάσει την προσοχή, μπορεί να πετύχεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα βάζοντας τον εαυτό σου στην θέση τους και τονίζοντας πόσο θα τους βοηθήσει η yoga στην καταπολέμηση του άγχους κατά τη διάρκεια των εξετάσεων τους.

Tip:

Δημιούργησε έξυπνους τίτλους τους οποίους οι αναγνώστες δεν θα μπορούν παρά να διαβάσουν.

5- Πως θα σε προσέξουν σ αυτό το χάος της πληροφόρησης

Όλα ξεκινούν με μια καλή επικεφαλίδα.

  • Ο τίτλος σου θα πρέπει να τραβάει την προσοχή των αναγνωστών
  • Βοήθησε τους να βρουν λύση σε ένα πρόβλημα. Αν αντιληφθούν ότι το κάνεις με ειλικρίνεια, έχεις θέσει τις βάσεις για να κερδίσεις τους πρώτους σου πελάτες
  • Ζήτησε τους να συμμετέχουν, επιμόρφωσε τους και παίξε με τις λέξεις για να κάνεις ανάλαφρη και διασκεδαστική την ανάγνωση του μηνύματος σου.

6– Η εικόνα είναι το παν

Υπάρχει κάτι περισσότερο από ένα απλό κείμενο στο email σου. Όπως κάθε κείμενο στο διαδίκτυο, οι εικόνες που επιλέγεις παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο με το κείμενο. Οι λέξεις και οι εικόνες που θα επιλέξεις πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται και να δουλεύουν μαζί ώστε το μήνυμα σου να έχει επιτυχία. Η συνολική εικόνα του email σου δεν περιορίζεται μόνο στις φωτογραφίες. Το να δομήσεις το email σου με μια έξυπνη οπτική ιεραρχία θα συντελέσει στο αν ο αναγνώστης θα κλικάρει για να πάει παρακάτω.

Tip:

Το email σου πρέπει να είναι εύκολο στην ανάγνωση και να δείχνει όμορφο σε κάθε είδος οθόνης. Έλεγξε πως θα φαίνεται το κείμενο του email σου σε συσκευή κινητού για να βεβαιωθείς ότι τα links, οι εικόνες και η δομή του δεν παραμορφώνονται σε μικρές οθόνες. 

Οι παραπάνω γνώσεις δεν έχουν καμία αξία, αν δεν αποφασίσεις να τις μετατρέψεις σε πράξεις. Κι επειδή…ένα άρθρο δεν αρκεί για να μυηθείς στον κόσμο του Email Marketing, αν πραγματικά θέλεις να το αξιοποιήσεις σωστά, κλείσε σήμερα εντελώς ΔΩΡΕΑΝ ένα Skype ραντεβού  με έναν Μέντορα. https://businessmentor.myclients.io/site/CustomerSupport/online-scheduling

Σε αυτό το ραντεβού σου υπόσχομαι πως θα μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για να δεις το email marketing να «δουλεύει» και να φέρνει άμεσα αποτελέσματα για την επιχείρηση σου! Χάνεις τίποτε να το δοκιμάσεις;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού