Το γερασμένο παγκόσμιο πολιτικοοικονομικό σύστημα πιάστηκε στον ύπνο. H Bitcoin Blockhain τεχνολογία, αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Η χαμένη «εμπιστοσύνη» επανοικοδομείται και οι πολίτες για πρώτη φορά αποκτούν πρωτόγνωρες δυνατότητες. Μία από αυτές να έχουν τον απόλυτα έλεγχο των χρημάτων τους.

bitcoin blockchain freedom_Business mentor

Προχθές παρακολούθησα για ένα 10λεπτο στην Ελληνική Βουλή (18/05) την διαδικασία ψήφισης του 4ου μνημονίου.  Ένιωσα πως ήταν να μην πέρασε μια μέρα. Σαν να ζούσα δεκαετίες πίσω.  Λεκτικοί διαξιφισμοί, ανούσιες ρητορικές κορώνες, γερασμένες απόψεις, μιζέρια.

Την ίδια ώρα, έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, συντελούνται μικρά καθημερινά θαύματα που η πολιτική μας ελίτ (Ελληνική, αλλά και ξένη αν σε παρηγορεί) δεν έχει πάρει μυρωδιά, γιατί πολύ απλά πάντα ήταν οπισθοδρομική, ευκαιριακή,  κοντόφθαλμη.

Δύσκολο να αριθμήσω τα θαύματα αυτά. Όλα όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Από πίσω τους κρύβεται η Blockchain τεχνολογία του Bitcoin. Μια τεχνολογία, σε βρεφική ηλικία (κατά την άποψη μου, δεν είδαμε τίποτε ακόμα) που πολλοί χαρακτηρίζουν (ανάμεσα σε αυτούς κι εγώ) σαν την δεύτερη μεγαλύτερη ανακάλυψη της ανθρωπότητας μετά το ίντερνετ.

Μια τεχνολογία που ήδη αλλάζει τον κόσμο μας και κατά την άποψη μου θα είναι η εκδίκηση των φτωχών, των αδικημένων και των περιθωριοποιημένων. 

Ήδη συμβαίνει.  Μια τεράστια αναδιανομή πλούτου είναι σε εξέλιξη και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να την σταματήσει. 

Πώς συμβαίνει αυτή η αναδιανομή πλούτου? Με 4 τρόπους

 

Α. Το Bitcoin, δίνει την πρωτόγνωρη ελευθερία να ελέγχεις τα χρήματα σου

Πολλοί το χαρακτηρίζουν και σαν τον σύγχρονο χρυσό και όχι άδικα αν σκεφτείς πως η ισοτιμία του ξεκίνησε από 1$ και σήμερα έχει ξεπεράσει την ισοτιμία του χρυσού,  αγγίζοντας τα 2.200$/BTC (23/05/7) .

bitcoin logo_business mentor

Με το Bitcoin (και σήμερα άλλα ψηφιακά νομίσματα κλώνους), 2 χρήστες είναι πλέον σε θέση να συναλλάσσονται ελεύθερα, σε όποια γωνιά του κόσμου κι αν βρίσκονται, χωρίς τελωνειακούς περιορισμούς, capital controls, προαπαιτούμενα τραπεζών για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, περιορισμούς στο ύψος των συναλλαγών.

Χάρη στα ψηφιακά νομίσματα, πλέον όλοι μπορούν να ελέγχουν τα χρήματα τους και να συναλλάσσονται ελεύθερα, χωρίς να πληρώνουν παχυλές προμήθειες σε τράπεζες και οργανισμούς όπως Visa, Paypal, Western Union.

Να το πω με ένα παράδειγμα. Φανταστείτε έναν Πακιστανό που εργάζεται στη Γερμανία.

Παλιά για να στείλει χρήματα στην πατρίδα του, σαν ενίσχυση στην οικογένεια του, έπρεπε α) ο παραλήπτης των χρημάτων να διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό (πράγμα όχι εύκολο για μια κατεξοχήν φτωχή αγροτική χώρα όπως το Πακιστάν) και ο αποστολέας να πληρώσει μια παχυλή αμοιβή πχ. στην Western Union (5 έως 15%!).

Σήμερα χάρη στο Bitcoin ο ίδιος χρήστης αποκτά ένα βασικό πανανθρώπινο δικαίωμα που δεν είχε  ποτέ ως τώρα. Να έχει τον έλεγχο των χρημάτων του και να μην φοβάται πως ένας φορέας ή οργανισμός θα τον αποκλείσει.

Μπορεί να στείλει ανώνυμα και με απόλυτη ασφάλεια (κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις) τα χρήματα σε Bitcoin, είτε μέσω υπολογιστή, είτε μέσω κινητού, πληρώνοντας μερικά λεπτά του ευρώ ως αμοιβή στους miners που απλά θα επιβεβαιώσουν την συναλλαγή του (οι miners δεν έχουν καμία απολύτως δυνατότητα να παρέμβουν ή να αλλοιώσουν αυτήν την συναλλαγή).

Με το παραπάνω παράδειγμα, ελπίζω να είσαι σε θέση να δεις την μεγάλη εικόνα. Ναι, συμμερίζομαι ακράδαντα την άποψη πως το Bitcoin είναι το μέλλον, γιατί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία,  2 δις (!) κάτοικοι αυτού του πλανήτη, παραμένουν χωρίς δικαίωμα άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού.

unbanked holding mobile

Έχουν όμως πρόσβαση σε υπολογιστές ή κινητά και είναι ζήτημα χρόνου να μάθουν κι αυτοί, όπως εκατομμύρια άλλοι, πως δεν χρειάζονται μια τράπεζα να τους ρουφά το αίμα με αυθαίρετες προμήθειες, για να είναι κύριοι των χρημάτων τους.  

Το ζητούμενο λοιπόν τώρα είναι πώς θα αντιδράσουν οι κυβερνήσεις και το τραπεζικό κατεστημένο.

Η πρόσφατη ιστορία (ξεκινώντας από το 2009, οπότε και εμφανίστηκε το Bitcoin) απέδειξε πως πολλές κυβερνήσεις χωρών που αντιμετώπισαν εχθρικά το Bitcoin και την τεχνολογία του,  εξαναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν.  Χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα κ.ά  Σήμερα το Bitcoin αναγνωρίζεται πλέον ως μέσο πληρωμής ή περιουσιακό στοιχείο στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Πρόσφατα η Ιαπωνία το αναγνώρισε επίσημα ως νόμισμα και νόμιμο μέσο συναλλαγής.

 

 

Β. Η Blockchain τεχνολογία λύνει το θέμα της χαμένης “εμπιστοσύνης”

Δυσκολεύομαι να χωρέσω σε ένα άρθρο όσα θα άξιζε να αναφέρω για την blockchain τεχνολογία. Θα επικεντρωθώ λοιπόν στα βασικά και υπόσχομαι να επανέλθω με άλλο αναλυτικότερο άρθρο στο μέλλον. 

H blockchain τεχνολογία, είναι η καινοτόμα τεχνολογία, πάνω στην οποία χτίστηκε το Bitcoin. Αρκετά περίπλοκη να την καταλάβει κάποιος στο σύνολο της, αν δεν είναι ειδικός, αλλά ξεκάθαρη τεχνολογία, ως προς τι μπορεί να πετύχει.

Είναι η τεχνολογία που δίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, λύση στο θέμα της «εμπιστοσύνης». Δημιουργεί «αξίες» που δεν μπορούν να αντιγραφούν ή να παραποιηθούν. 

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αποκεντρωμένο  σύστημα (χωρίς την ανάγκη επόπτευσης από μια κεντρική αρχή) που στηρίζεται σε πολύπλοκους μαθηματικούς αλγορίθμους.  Αυτοί διασφαλίζουν πως το σύστημα θα δώσει τη δυνατότητα σε  δύο χρήστες που διαθέτουν υπολογιστή,  να προχωρήσουν με απόλυτη ασφάλεια σε συμφωνία (συμβόλαιο, συναλλαγή κ.ά) μεταξύ τους, χωρίς απαραίτητα να γνωρίζει ο ένας τον άλλον!

Η μέχρι πρότινος ανάγκη παρουσίας ενός διαμεσολαβητή/επόπτη (αρχής, τράπεζας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου κλπ) που λειτουργούσε ως εγγυητής της συμφωνίας, μπαίνει σιγά σιγά στο περιθώριο. Μαζί και τα τεράστια κόστη που επιβάρυναν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε τέτοιες μορφές συναλλαγών. 

 

 

Γ. Τα Ethereum DApps εγκαινιάζουν τον παγκόσμιο “σούπερ υπολογιστή”

Η τεχνολογία blockchain λύνει το πρόβλημα της έλλειψης εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας στις συναλλαγές μας (κάτι που μέχρι τώρα μόνο μια τράπεζα, φορέα ή οργανισμός μπορούσε να εγγυηθεί) και διασφαλίζει πως οι δύο εμπλεκόμενοι χρήστες θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. 

Αυτό μπορεί να το πετύχει το Ethereum.  Τι είναι το Ethereum;

ethereum σουπερ κομπιούτερ_Business Mentor

Αν μπορείς να φανταστείς το Bitcoin σαν το (ψηφιακό) νόμισμα του μέλλοντος, τότε φαντάσου το Ethereum σαν το “σούπερ παγκόσμιο υπολογιστή” του μέλλοντος, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους. Χάρη σε αυτόν, θα υλοποιούνται  συμβόλαια, συμφωνίες κ.ά μεταξύ χρηστών, με τη μέγιστη ασφάλεια και αξιοπιστία. 

Ήδη χάρη σε αυτήν την τεχνολογία, για πρώτη φορά, βλέπουμε τις πρώτες πρωτόγνωρες εφαρμογές που υπόσχονται να αλλάξουν ριζικά τις ζωές μας.

Για μένα το σημαντικότερο όλων είναι πως σε αυτές τις εφαρμογές (Dapps ή Decentrilized applications), μπορούν να συμμετέχουν πλέον και απλοί πολίτες μέσω μιας ειδικής μορφής crowd funding. Τα ICO. 

 

Τα ICO δημιουργούν τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες για τους μικροεπενδυτές

ICO (initial coin offering)προσομοιάζουν αρκετά με τα IPO (Αρχική Δημόσια Προσφορά στα Ελληνικά). Είναι ο τρόπος των εταιρειών που βασίζονται στην blockchain τεχνολογία,  να συγκεντρώσουν κεφάλαια προκειμένου να αναπτυχθούν. Για τον λόγο αυτό απευθύνονται στο ευρύ κοινό πουλώντας μερίδια (tokens) έναντι κάποιας αξίας. 

Αυτός ο επενδυτικός τομέας, προσβάσιμος από τους λίγους και εκλεκτούς μέχρι πρότινος, σήμερα στο οικοσύστημα του blockchain κυριαρχείται από μικροεπενδυτές.

Πρόκειται συνήθως για νέα παιδιά,  έμπειρους προγραμματιστές ή διορατικούς επαγγελματίες, που πίστεψαν νωρίς στην φιλοσοφία της blockchain τεχνολογίας και επένδυσαν οικονομίες, μισθούς ή  ακόμη και το χαρτζιλίκι τους σε αυτήν.

Ενδεικτικά, όσοι είχαν την διορατικότητα να συμμετέχουν στο ICO του Ethereum, σήμερα απολαμβάνουν αστρονομικά κέρδη

Το γεγονός ότι 88 κορυφαίες εταιρείες όπως Microsoft, Toyota, JPMorgan Chase, Bank of New York Mellon, Intel, UBS κ.ά δημιούργησαν το πρώτο consortioum συνεργασίας για την διερεύνηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Ethereum, είναι μία ακόμη απόδειξη πως η blockchain τεχνολογία ήρθε για να μείνει. Και θα μείνει. 

 

Κλείνοντας

Ακριβώς όπως το ίντερνετ και  οι μηχανές αναζήτησης, μεταμόρφωσαν την καθημερινότητα μας, έτσι και η τεχνολογία blockchain με το οικοσύστημα της, ήρθε για να μεταμορφώσει την ζωή όλων μας. Αργά αλλά σταθερά, εξωθεί κυβερνήσεις, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και μονοπωλιακές επιχειρήσεις να αναθεωρήσουν τους παραδοσιακούς ρόλους τους και να επανεξετάσουν την μονοπωλιακή στάση τους.  

Παράλληλα η blockchain τεχνολογία, υπόσχεται να επαναφέρει την χαμένη “εμπιστοσύνη” των πολιτών απέναντι στο διεφθαρμένο  πολιτικοοικονομικό σύστημα, δίνοντας τους πρωτόγνωρες δυνατότητες και ελευθερίες. 

"Δεν μπορείτε να σταματήσετε το Bitcoin. Θα είναι παντού και ο κόσμος μας θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί. 
John McAfee, ιδρυτής McAfee.
"To Bitcoin (και η blockchain τεχνολογία) “θα αλλάξει ριζικά τον κόσμο μας” 
Peter Thiel, ιδρυτής Pay Pal.

 

H Μάχη-Μύριαμ εκτός από ιδρυτικό μέλος του Business Mentor Greece είναι early adopter του Bitcoin και του Ethereum. Είναι πιστοποιημένη ειδικός στα ψηφιακά νομίσματα (DCC certificate) και ιδρυτικό μέλος του Bitcoin Community Greece. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.