Οι Τσοχατζόπουλοι αυτού του πλανήτη έχουν σοβαρούς λόγους να φοβούνται την blockchain τεχνολογία. Η Μύριαμ εξηγεί το πώς και το γιατί. Για το τέλος σου επιφυλάσσει μία μικρή έκπληξη!    

blockchain ενάντια στην διαφθορά. businessmentor
 
Σε προηγούμενο μου άρθρο, εξήγησα γιατί πιστεύω πως η blockchain τεχνολογία είναι η εκδίκηση των φτωχών, των αδικημένων και των περιθωριοποιημένων.   Σήμερα με βάση τα ερωτήματα που λάβαμε, θα εξηγήσω αναλυτικότερα, γιατί θεωρώ πως είναι η τεχνολογία που θα αλλάξει τις ζωές όλων μας.   
 
Για να το πετύχω, θα ακολουθήσω την Σωκρατική πρακτική «Το φάρμακο στην σύγχυση είναι ο ορισμός».    Θα επιχειρήσω να δώσω πρώτα τον δικό μου ορισμό του χρήματος και μετά θα αναλύσω τις αλλαγές που φέρνει η blockchain τεχνολογία.    
 

Τι είναι χρήμα λοιπόν;

τι ειναι χρήμα. businessmentor  

Συχνά ακούμε να λένε «αυτός έχει πολλά χρήματα». Αυτά τα χρήματα μπορεί να αντιστοιχούν:
 α) σε ένα φουσκωμένο λογαριασμό στην τράπεζα ή 
β) μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία (όχι απαραίτητα με φουσκωμένο τραπεζικό λογαριασμό).   
 
 Άρα στην δική μου τουλάχιστον γλώσσα αντιλαμβάνομαι πως η λέξη «χρήμα» σημαίνει δύο διαφορετικά πράγματα.   
  1. Ένα μέσο συναλλαγής (με αξία), για τις καθημερινές μας δοσοληψίες (ευρώ, δολάρια κλπ). Από εδώ και πέρα θα το ονομάζω «χαρτονομίσματα». 
  2. Ένα μέσο αποθήκευσης αξίας, (χρυσός, ακίνητα, ομόλογα κλπ) , που όμως δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εύκολα στις καθημερινές συναλλαγές μας). Από εδώ και πέρα  θα το ονομάζω «περιουσιακά στοιχεία». 
Ανατρέχοντας λοιπόν στην κοινή λογική, όταν αναφερόμαστε στο χρήμα, εννοούμε 2 διαφορετικά πράγματα. Χαρτονομίσματα και περιουσιακά στοιχεία.      

 

Η μαύρη τρύπα πίσω από τα χαρτονομίσματα. 

Αναρωτήθηκες ποτέ ποια αξία κρύβεται από πίσω από τα χαρτονομίσματα; Τι κάνει τόσο ισχυρό το ευρώ ή το δολάριο; 
 
Η μαυρη τρύπα του χρήματος.businessmentor
 
Μετά λύπης μου σου απαντώ με βεβαιότητα «καμία αξία». Τα χαρτονομίσματα που κρατάμε στα χέρια μας, δεν αντικατοπτρίζουν καμία πραγματική αξία. Αυτό που κρατάμε στα χέρια μας είναι ένα κομμάτι χαρτιού. 
 
Από πίσω τους κρύβεται μια τεράστια μαύρη τρύπα χρεών, που αργά ή γρήγορα, μάντεψε ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν. Ναι σωστά μάντεψες. Εσύ, εγώ και τα παιδιά μας. Όλοι μας.    
 
Μα θα μου πεις, «τα χρήματα μας τα εγγυάται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα». Απαντώ. Όταν πετσόκοβαν κατά 40% τις καταθέσεις των αδελφών μας Κυπρίων, πού ήταν Ευρωπαϊκή Τράπεζα να τους προστατέψει από την στυγνή κλοπή?    
 
Μα θα αντιτείνει κανείς… «υπάρχει και η FED» η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Μια τράπεζα που δεν μπορεί να «πέσει» ποτέ, γιατί διαχειρίζεται τρισεκατομμύρια. Είναι ο ομφαλός του χρηματοπιστωτικού συστήματος». Απαντώ…ήρθε ο καιρός να το ψάξεις σε βάθος. Δεν γίνεται να σου τα πω όλα σε ένα άρθρο. Διάβασε κριτικά, ενημερώσου σφαιρικά. Για αρχή θα σου πρότεινα να μπεις στο website της ίδιας της FED και να βρεις σε ποιον ανήκει η τράπεζα. Σίγουρα πάντως όχι στο Αμερικανικό δημόσιο.   
 
Θυμήσου επίσης πως και τα χρήματα των πολιτών της Βενεζουέλας (μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες!) τα εγγυόταν η  Κεντρική τους Τράπεζα. Εξανεμίστηκαν όμως μέσα σε λίγες εβδομάδες και οδήγησαν στην απελπισία εκατομμύρια νοικοκυριά.    
venezuela people
 
Σε απελπισία οδηγήθηκε και ο κατεξοχήν αγροτικός πληθυσμός της Ινδίας, όταν η κεντρική τους τράπεζα, τους έδωσε μόλις λίγες μέρες διορία, για να ανταλλάξουν τα χαρτονομίσματα των 500 και 1000 ρουπίων,  με τα νέα, πριν αποσυρθούν από την κυκλοφορία.    
 
Φανταστείτε ένα Ινδό αγρότη από την φτωχική περιοχή της Lakshadweep, που δεν έχει πρόσβαση σε νερό, πόσο δε, σε  τραπεζικό λογαριασμό ή τράπεζα κοντά του. Φανταστείτε τον να πρέπει να ταξιδέψει εκατοντάδες χιλιόμετρα μέχρι να βρει μια τράπεζα να μετατρέψει τις αποταμιεύσεις τους σε νέα χαρτονομίσματα. Είδατε κανέναν να προσπαθεί να απαλύνει την ταλαιπωρία του;
φτωχός αγρότης στην ινδία
Όλα αυτά δεν τα λέω για να σε τρομοκρατήσω, αλλά να σε αφυπνίσω.    Τώρα που μπαίνεις σιγά σιγά στον νόημα, θέλω να σε ξαναγυρίσω πίσω στην Ελληνική πραγματικότητα.
 
Σκέψου για λίγο, πόσο πολύ υποτιμήθηκε η ζωή σου τα τελευταία χρόνια.    Μην αφήνεις τα ενοχικά να σε παρασύρουν. Ναι, φταίξαμε κι εμείς ως πολίτες (τουλάχιστον οι παλαιότεροι) με τις επιλογές μας (μπλα μπλα μπαλ), αλλά 7 χρόνια μαστιγώματος, είναι πάρα πολλά, για να τα ρίχνουμε μόνο στο ανίκανο ελληνικό πολιτικό σύστημα.  
  
Αυτό που βιώνεις στο πετσί σου σήμερα, κατά την άποψη μου, είναι ο κυνισμός του παγκόσμιου πολιτικοοικονομικού συστήματος.
 
Ενός συστήματος που έχει αποδείξει πολλές φορές, πως βάζει τα συμφέροντα του, πάνω από τους πολίτες.  Αυτό το σύστημα ελέγχει τα χρήματα που κρατάς στα χέρια σου.  Απάντησε τώρα με ειλικρίνεια στον εαυτό σου. Το εμπιστεύεσαι;    
 
Εγώ όχι. Για αυτό και τα τελευταία χρόνια έχουμε εστιάσει όλη μας την προσοχή με τους συνεργάτες μου, στην blockchain τεχνολογία.
 
Έχουμε σοβαρές αποδείξεις, πως αυτή η τεχνολογία θα είναι ο εφιάλτης των απανταχού διεφθαρμένων αυτού του πλανήτη. Θα εξηγήσω το γιατί, χρησιμοποιώντας παραδείγματα.
        

Μέχρι χθες αφήναμε τον «λύκο» να φυλάει τα «πρόβατα»   

Πριν την εμφάνιση της blockchain τεχνολογίας, ήταν αδύνατη μια συναλλαγή, μέσω ίντερνετ, χωρίς την διαμεσολάβηση μιας τράπεζας, φορέα,  οργανισμού, θεσμού κλπ. 
Κι αυτό γιατί τα μέχρι τότε ιντερνετικά πρωτόκολλα (http, SMS κ.ά) δεν απέτρεπαν περιπτώσεις απάτης (double spending) .   
 
Έτσι οι πολίτες του κόσμου που είχαν το προνόμιο να διαθέτουν πχ. τραπεζικό λογαριασμό (γιατί υπάρχουν και 2 δις πολίτες που δεν έχουν ακόμη αυτό το προνόμιο εν έτη 2017) το μόνο που μπορούσαν να κάνουν, ήταν να εμπιστευτούν τις τράπεζες τους.  
λύκοι τρώνε σάρκες  
Με απλά λόγια, από ανάγκη, βάλαμε τον λύκο, να φυλάει τα πρόβατα (τους πολίτες και τις καταθέσεις τους) γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος να κάνουμε ασφαλείς συναλλαγές.    Αυτά μέχρι χθες. Γιατί το πρόβλημα αυτό λύθηκε με την blockchain τεχνολογία.    
 
 

Τι είναι η Blockchain τεχνολογία

Είναι ένα δημόσιο κατάστιχο. Θα τολμούσα να το περιγράψω και σαν ένα υπερξελιγμένο ιντερνετικό ληξιαρχείο. Ότι “πράξη” μπαίνει εκεί, μένει για πάντα. Πρόκειται για την τεχνολογία που επιτρέπει σε δύο χρήστες του ίντερνετ, που διαθέτουν υπολογιστή,  να προχωρήσουν με απόλυτη ασφάλεια σε συμφωνία (συμβόλαιο, συναλλαγή με ψηφιακά νομίσματα κ.ά) μεταξύ τους, χωρίς απαραίτητα να γνωρίζει ο ένας τον άλλον!   
 
Την εγγύηση πως η συναλλαγή, (συμβόλαιο κλπ), θα εκπληρωθεί στο ακέραιο, την δίνουν οι miners. Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες υπολογιστών, διάσπαρτους σε όλον τον κόσμο, ταγμένους να επιβεβαιώνουν πως τηρούνται οι κανόνες. Ανθρώπους σαν εμένα κι εσένα, που προσφέρουν την υπολογιστική τους ισχύ, έναντι κάποιας αμοιβής.
blockchain global power
 
Κάποιοι έχουν υπολογίσει πως το άθροισμα αυτής της υπολογιστικής ισχύος, είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερο από τους σούπερ υπολογιστές της εποχής μας (Google, NSA κ.ά) γεγονός που καθιστά την blockchain σοβαρότατο εμπόδιο για τους επαγγελματίες hackers.
 
Σε επίπεδο συναλλαγών, μέχρι πρότινος ανάγκη παρουσίας ενός διαμεσολαβητή/επόπτη (αρχής, τράπεζας κλπ) που λειτουργούσε ως εγγυητής της συμφωνίας, μπαίνει σιγά σιγά στο περιθώριο.    
Με την blockchain τεχνολογία δίνεται λύση σε αναρίθμητα προβλήματα, άλυτα ως σήμερα. Θα αναφέρω μόνο κάποια εδώ, γιατί οι δυνατότητες της τεχνολογίας είναι ακόμη πραγματικά αχαρτογράφητες.  
 
Ενδεικτικά, χάρη στην δυνατότητα που έχουν πλέον 2 χρήστες να συναλλάσσονται με ασφάλεια, χωρίς απαραίτητα να γνωρίζονται:
 α) δίνεται λύση στα τεράστια κόστη που επιβαρύνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις όταν πραγματοποιούν διάφορες μορφές συναλλαγών,   (όπως κόστη αυθαίρετων προμηθειών τραπεζών, κόστη εμβασμάτων, αμοιβές συμβούλων, συμβολαιογράφων κ.ά).   
β) λύνονται προβλήματα που εμφανίζονται από την ανήθικη-μεροληπτική στάση κάποιων διαμεσολαβητών, (αναγκαίων κακών μέχρι σήμερα) 
γ) πιστοποιούνται με πολλαπλάσια ασφάλεια οι τίτλοι ιδιοκτησίας του καθενός μας, 
δ) γίνεται πολύ πιο δύσκολο για κάθε ειδικό να υποκλέψει και να χρησιμοποιήσει την ταυτότητα μας,  
ε)  ελευθερώνονται από τα δεσμά του παραδοσιακού συστήματος οι χρήστες και αποκτούν τον έλεγχο των χρημάτων τους (χαρτονομίσματα ή περιουσιακά στοιχεία)  
στ) εξαλείφονται δραστικά τα φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας   
 
Σ΄αυτό το τελευταίο θα ήθελα να σταθώ στην επόμενη ενότητα. Και θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα αντιμετώπισης διαφθοράς, για να σου δώσω να καταλάβεις καλύτερα,  τους ορίζοντες που ανοίγει η blockchain τεχνολογία.     
 
Αν θέλεις να πάρεις μια γεύση των Dapps (decentralized applications) που βασίζονται στην blockchain τεχνολογία, δεν έχεις παρά να πατήσεις εδώ. Τα πράσινα κουτάκια, είναι τα ενεργά project. Και είμαστε μόνο στην αρχή!      
 

Ο εφιάλτης του διεφθαρμένου πολιτικοοικονομικού συστήματος και των απανταχού Τσοχατζόπουλων  

 tzoxatzopoulos diafthora
 
Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες φαινομένων διαφθοράς. Όχι μόνο στην Ελλάδα. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και η οργή των πολιτών πασιφανής. 
Πρόκειται κατά την άποψη μου, για ένα καζάνι που βράζει. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS κατά την εκτίμηση μου,  θα επιταχύνουν τις εξελίξεις.
  
Ας υποθέσουμε λοιπόν, πως βρισκόμαστε στο 2025 και η blockchain τεχνολογία  έχει πλέον υιοθετηθεί υποχρεωτικά, από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός της να διασφαλίσει την χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.  
  
Ας υποθέσουμε τώρα, πως το Ελληνικό κράτος ανακοινώνει την αγορά τεσσάρων νέων υποβρυχίων. Για κακή μας τύχη, Υπουργός Αμύνης είναι ένας ακόμη επίδοξος Τσοχατζόπουλος, που ορέγεται μίζες και μεγαλεία στο Παρίσι με τα λεφτά των πολιτών.  
  
Με τα έξυπνα συμβόλαια (smart contracts) της blockchain τεχνολογίας, κάθε επίδοξος Τσοχατζόπουλος, θα βρεθεί μπροστά σε ένα αδιέξοδο.   
 
Τι είναι τα smart contacts; Ένα έξυπνο συμβόλαιο (smart contract) της blockchain τεχνολογίας, είναι ένα software που: 
α) Αποθηκεύει τους όρους της συμφωνίας αυτής (όρους που κανείς δεν μπορεί να παραποιήσει) 
β) Πιστοποιεί πως οι όροι του συμβολαίου τηρήθηκαν βάση των συμφωνηθέντων
γ) Αποδεσμεύει τα χρήματα μόνο όταν οι όροι έχουν εκπληρωθεί.    
  
Ξαναγυρνώντας στο παράδειγμα του διαγωνισμού των 4ων υποβρυχίων, ο διεφθαρμένος υπουργός, δεν έχει καμία δυνατότητα  
a) να παρέμβει στο software  
b) να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας  
c) να δει τις προσφορές νωρίτερα από τους άλλους συμμετέχοντες και να λειτουργήσει ευνοϊκά υπέρ μιας πλευράς 
d) να εγκρίνει την πληρωμή χωρίς την συγκατάθεση των αρμόδιων ελεγκτικών και εποπτικών αρχών.    
 
Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και περιγράφουν μόνο μέρος των δυνατοτήτων που δίνει η blockchain τεχνολογία.  
 
Για τους αναγνώστες που σκέφτηκαν «Ε σιγά το πράγμα. Αυτό είναι κάτι που έπρεπε να γίνεται ούτως ή άλλως. Κακώς δεν το εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις νωρίτερα». Απαντώ.    Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. 
 
Με εκατομμύρια συμβόλαια να συντάσσονται κάθε μέρα ανά τον κόσμο και να αποθηκεύονται πίσω από μια κλειδωμένη πόρτα, ήταν φύση αδύνατο ακόμη και για πανίσχυρες κυβερνήσεις όπως οι ΗΠΑ να ελέγξουν κάθε δημόσιο έγγραφο ή συμφωνία που υπογράφεται.   
 
To ιστορικό κατάρρευσης της Lehman Βrothers το 2008, είναι μια καλή απόδειξη του πόσο εύκολα μπορεί ένα κράτος, να χάσει τον έλεγχο των συμφωνηθέντων.    
Όπως ξαναείπα, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες και μόλις τα τελευταία 2 χρόνια άρχισαν να χαρτογραφούνται.     
 

Και μια μικρή έκπληξη

Το παραπάνω άρθρο που μόλις διάβασες, πρωτοδημοσιεύτηκε στην blockchain του Steemit.com. Ναι. Σωστά διάβασες. Δημοσιεύτηκε σε ένα δημόσιο κατάστιχο. Σε ένα ιντερνετικό ληξιαρχείο. Αυτή είναι άλλη μια εφαρμογή της blockchain τεχνολογίας! Σκέψου το. Έτσι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ποτέ, τα πνευματικά δικαιώματα του άρθρου μας. 
 
Μπορείς να διακρίνεις τις προοπτικές μιας τέτοιας υπηρεσίας; Μπορείς να  βρεις το άρθρο εδώ.  Aν και blockchain τεχνολογία,  το interface του Steemit είναι εξαιρετικά φιλικό προς τον μέσο χρήστη.
 
Μάλιστα ανοίγοντας λογαριασμό στο steemit.com και χαρίζοντας ένα like στο άρθρο μας (και άλλα άρθρα της επιλογής σου), έχεις τη δυνατότητα να κερδίσεις δωρεάν τα πρώτα σου steem dollars, μονάδες εξαγοράσιμες σε steem coins που αυτή τη στιγμή είναι εξαγοράσιμα στα κορυφαία ανταλλακτήρια.     Ναι δεν κατάλαβες λάθος. Αυτή η πλατφόρμα πληρώνει τους χρήστες της όταν αναρτούν άρθρα ή κάνουν δημιουργική κριτική σε άρθρα που το αξίζουν.  
Ένα εξαιρετικό κίνητρο για δημιουργούς σαν κι εμάς, να εστιάσουν σε ποιοτικό περιεχόμενο, αλλά κι ένα εξαιρετικό κίνητρο για εσένα τον χρήστη, να επιβραβεύσει όσους πραγματικά το αξίζουν.  
Περισσότερα για το πώς λειτουργεί το Steemit σε επόμενο άρθρο μας.
 
Καλωσόρισες στον μαγικό κόσμο του Bitcoin Blockchain….καλωσήρθες στο Steemit. Εδώ που συχνάζουν οι δυναμικοί πρεσβευτές μιας νέας δικαιότερης εποχής για όλη την ανθρωπότητα.