Ασφάλεια στο ίντερνετ: προστάτεψε τον εαυτό σου ακολουθώντας αυτές τις 12 βασικές οδηγίες ασφαλούς πλοήγησης. 

Οδηγός ασφάλεια στον ιντερνετ-businessmentor.gr

Το ίντερνετ μπορεί να είναι ένα εργαλείο για σένα. Πχ. ένα εργαλεία για να κάνεις τις τραπεζικές σου συναλλαγές, να έρθεις σε επαφή με τους πελάτες ή τους φίλους σου.

Θα πρέπει όμως να παραδεχθείς πως για κάποιους άλλους, είναι πλέον ένα εργαλείο πλουτισμού. Το μόνο που έχουν να κάνουν, είναι να σε στοχοποιήσουν και να εγκαταστήσουν ένα κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή ή το κινητό σου, την ώρα που εσύ πατάς ανύποπτος ένα link ή κατεβάζεις μια εφαρμογή.

Τα υπόλοιπα είναι παιχνίδι για εκείνους και σε χρόνο dt μπορούν να εξαφανίσουν πολύτιμα δεδομένα, να αδειάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς κ.ά.

Παρακάτω λοιπόν, παραθέτουμε ένα μικρό, αλλά περιεκτικό οδηγό (infographic) για ασφαλή πλοήγηση στο ίντερνετ. Αν ακολουθήσεις όσα σου προτείνονται, ελαχιστοποιείς τις πιθανότητες να είσαι το επόμενο θύμα.

 

Βασικές οδηγίες ασφαλείας για υπολογιστές. 

  1. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι είσαι ένας ελκυστικός στόχος για τους hackers. Μην πεις ποτέ «αυτό δεν θα συμβεί σε μένα».
  2. Καλό θα ήταν να ακολουθήσεις μια δυνατή πρακτική στην χρήση κωδικών. Χρησιμοποίησε ένα δυνατό συνδυασμό χαρακτήρων, μην χρησιμοποιείς τον ίδιο κωδικό σε πολλά sites.
  3. Μην μοιράζεσαι τους κωδικούς σου με άλλους, μην τους σημειώσεις πουθενά online, και οπωσδήποτε μην τους γράψεις σε σημείωμα στην οθόνη σου.
  4. Μην αφήνεις ποτέ τις συσκευές σου ανεξέλεγκτες. Αν χρειαστεί να αφήσεις τον υπολογιστή σου για κάποιο διάστημα, όσο σύντομο και αν είναι αυτό, κλείδωσε τoν ώστε να μην μπορέσει κανείς να τoν χρησιμοποιήσει όσο λείπεις. Αν χρησιμοποιείς ευαίσθητα δεδομένα σε φλασάκι ή εξωτερικό σκληρό δίσκο, βεβαιώσου ότι τα κλειδώνεις επίσης.
  5. Να προσέχεις πάντα όταν ανοίγεις αρχεία ή links σε email. Αν είναι ύποπτο για κάποιο λόγο, μην το ανοίξεις. Να ελέγχεις διπλά τον σύνδεσμο URL της ιστοσελίδας που σε οδηγεί το Link: ένα εσκεμένο ορθογραφικό λάθος (πχ. Facebouk αντί για Facebook) μπορεί να σε οδηγήσει σε κακό λογισμικό.
  6. Ενεργοποίησε διπλό έλεγχο ταυτότητας στους online λογαριασμούς σου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσεις δυο ειδών πληροφορίες αντί για μία. Για παράδειγμα τον κωδικό που έχεις ορίσει εσύ και κάποιον εξωτερικό που θα λάβεις μέσω μηνύματος. Είναι εύκολο να το ενεργοποιήσεις και πολύ αποτελεσματικό στο να σταματήσεις εισβολές στους λογαριασμούς σου.
  7. Ευαίσθητες συναλλαγές, όπως τραπεζικές ή αγορές, θα πρέπει να γίνονται μόνο από συσκευές που σου ανήκουν, σε κάποιο δίκτυο που εμπιστεύεσαι. Ακόμη και αν ο υπολογιστής κάποιου φίλου ή ένας δημόσιος υπολογιστής ή δωρεάν wifi κάποιου καφέ, οι πληροφορίες σου μπορεί να αντιγραφούν ή κλαπούν.
  8. Φρόντισε να κρατάς αντίγραφα των δεδομένων σου τακτικά. Βεβαιώσου, επίσης ότι το πρόγραμμα anti-virus που χρησιμοποιείς δεν έχει λήξει.
  9. Να είσαι πολύ προσεκτικός στο τι συνδέεις στον υπολογιστή σου. Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να εξαπλωθεί μέσω μολυσμένων flash drives, εξωτερικών σκληρών δίσκων ακόμη και smartphones.
  10. Προσοχή στο τι μοιράζεσαι στα social media. Εγκληματίες μπορούν να ζητήσουν να γίνουν φίλοι σου και έτσι να έχουν εύκολη πρόσβαση σε πολύ μεγάλο αριθμό πληροφοριών- που πήγες σχολείο, που δουλεύεις, πότε είσαι διακοπές-.  Αυτά θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολύ πιο χρήσιμες πληροφορίες.
  11. Μην δίνεις με ευκολία τα στοιχεία σου σε τρίτους. Αν κάποια εταιρεία σου ζητά πληροφορίες, καλύτερα να απευθυνθείς απευθείας στην ίδια εταιρεία τηλεφωνικά, προκειμένου να επιβεβαιώσεις ότι όντως ζητούν αυτές τις πληροφορίες και είναι απαραίτητες.
  12. Βεβαιώσου ότι ελέγχεις τους λογαριασμούς σου για κάθε ύποπτη κίνηση. Αν δεις κάτι ασυνήθιστο, ίσως είναι σημάδι ότι κινδυνεύεις.

 

Επιπλέον οδηγίες για προστασία κινητού τηλεφώνου

Οι παραπάνω συμβουλές ισχύουν και για την χρήση κινητών τηλεφώνων. Συμπληρωματικά καλό είναι να θυμάσαι:

  1. Χρησιμοποίησε ένα ισχυρό κωδικό για να προστατέψεις την πρόσβαση στο κινητό σου τηλέφωνο. Θυμήσου, μπορείς να χρησιμοποιείς γράμματα, ιδιαίτερους χαρακτήρες κ.ά
  2. Κάνε αναβάθμιση του τηλεφώνου σου αμέσως μόλις σου ζητηθεί. Η αναβάθμιση διορθώνει τρωτά σημεία της συσκευής σου.
  3. Μην χρησιμοποιείς wifi δίκτυα που δεν είναι εντελώς ασφαλή, για παράδειγμα σε καταστήματα καφέ. Αν χρησιμοποιείς δημόσια δίκτυα wifi, ειδικά αν πρόκειται για ευαίσθητα δεδομένα, όπως συναλλαγές σε τράπεζα, φρόντισε να χρησιμοποιήσεις ένα «εικονικό ιδιωτικό δίκτυο» ** (ψάξε για ασφαλείς VPN συνδέσεις)
  4. Κράτα αντίγραφα των δεδομένων του τηλεφώνου σου. Αν το τηλέφωνο σου κλαπεί ή χαλάσει, ή τα δεδομένα δεν είναι πια διαθέσιμα, θα έχεις αντίγραφο από παλαιότερες φωτογραφίες και αρχεία.
  5. Πρόσεχε τις εφαρμογές που κατεβάζεις. Έλεγξε πόσο αξιόπιστες και αληθείς είναι, διαβάζοντας τι έχουν πει άλλοι χρήστες διαδικτυακά.
  6. Θυμήσου, αν κάτι είναι δωρεάν, συχνά το πληρώνεις με τα δεδομένα σου. Τα social media και άλλες εφαρμογές συνήθως ζητούν πρόσβαση στις επαφές σου, την γεωγραφική σου θέση κ.α.
  7. Το smartphone σου είναι ένας υπολογιστής. Πρέπει να το προστατεύεις με τον ίδιο τρόπο, για παράδειγμα ενεργοποιώντας ένα anti-virus λογισμικό.

 

Οι οδηγίες για ασφαλή πλοήγηση στο ίντερνετ, σε ένα χρηστικό infographic

Οδηγός ασφάλεια στο ιντερνετ.infographic. businessmentor.gr

(Κάνε κλικ επάνω στην εικόνα για να την μεγαλώσεις ή πάτα δεξί κλικ και “αποθήκευση ως” για να την αποθηκεύσεις)

Δημοφιλή άρθρα

15 Λόγοι να μπλοκάρει το Facebook τον λογαριασμό σου