Η Μύριαμ αξιολογεί την πλατφόρμα που υπόσχεται να αλλάξει την μουσική βιομηχανία. Καταγράφει τις καινοτομίες που εγκαινιάζει & καταλήγει σε χρήσιμα συμπεράσματα.
Σκέψου ότι παντρεύεσαι την άλλη βδομάδα και θέλεις:
- να κλείσεις έναν πολύ καλό καλλιτέχνη προκειμένου να περάσετε μια αξέχαστη βραδιά.
Ωραία ως εδώ…Λογικά θα αναζητήσεις τηλέφωνα πρακτορείων στο ίντερνετ, αγγελίες, ιστοσελίδες προκειμένου μέσα από μια σύντομη έρευνα αγοράς, να καταλήξεις στην επιθυμητή επιλογή σου.
Βρίσκεις εν τέλη τον καλλιτέχνη σου και αποφασίζεις να έρθεις σε επαφή με τον ατζέντη του, προκειμένου να συνεννοηθείτε.
Ξαφνικά, συνειδητοποιείς ότι αυτό που έμοιαζε με μια εύκολη υπόθεση, είναι στην ουσία ένας βραχνάς που θα σου κοστίσει και κόπο και χρήμα, αφού ο ατζέντης σου προσφέρει εξωφρενικές τιμές, προμήθειες, έκτακτα έξοδα για τον εξοπλισμό που θα πρέπει να σου μισθώσει κλπ.
Η παραπάνω ιστορία είναι μια από τις χιλιάδες που βιώνουν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το κόσμο. Είτε πρόκειται για απλούς καταναλωτές, που απλώς θέλουν να διοργανώσουν κάποιο πάρτι, είτε για μια νεοφυή μπάντα που προσπαθεί να δικτυωθεί για να ξεφύγει από τους 4 τοίχους του γκαράζ, είτε για κάποιο παραγωγό που ψάχνει έναν καλό καλλιτέχνη για να κλείσει κάποιο συμβόλαιο.
Τη λύση σε όλο αυτό το χαώδες τροχοπέδι υπόσχεται να προσφέρει το Viberate.
Τι είναι το Viberate;
Όπως ανέφερα σε παλαιότερο άρθρο, η blockchain τεχνολογία δίνει λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας στις συναλλαγές μας (κάτι που μέχρι τώρα μόνο μια τράπεζα, φορέα ή οργανισμός μπορούσε να εγγυηθεί) και διασφαλίζει πως δύο ή περισσότεροι εμπλεκόμενοι χρήστες, θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.
Το Viberate είναι ένα Dapp (decentrilized app) ανοιχτού κώδικα, βασισμένο στην blockchain τεχνολογία του Ethereum, που εστιάζει στην μουσική βιομηχανία. Πιο συγκεκριμένα, φιλοδοξεί να ενοποιήσει όλη τη μουσική βιομηχανία, κάτω από μια αποκεντρωμένη κοινή ομπρέλα.
Πως λειτουργεί:
Στην πλατφόρμα Viberate μπορείς να έχεις πρόσβαση ο χρήστης, ο μουσικός, ή ως event organizer-producer-manager.
Ο χρήστης μπορεί μέσω δωρεάν εγγραφής στο σύστημα, να αποκτήσει τα νομίσματα(vib token) της πλατφόρμας, λειτουργώντας ως αυτόνομος content updater. Ανεβάζοντας δηλαδή προφίλ μουσικών στην πλατφόρμα, γράφοντας άρθρα και review για αυτούς, φτιάχνοντας playlists με τις δισκογραφίες τους και ανανεώνοντας γενικά τις πληροφορίες και τα τελευταία νέα αυτών των καλλιτεχνών που επιμελείται. Τα vib tokens μπορεί έπειτα να τα ξοδέψει προκειμένου να κλείσει πολύ προσιτά εισιτήρια, για διάφορες συναυλίες ή event που επιθυμεί. Φυσικά, υπάρχει και η εναλλακτική. Τα vib tokens είναι ανταλλάξιμα σε πολλά exhanges κρυπτονομισμάτων & η τιμή τους διαμορφώνεται ανάλογα με την προσφορά και την ζήτηση.
Ο μουσικός μπορεί να προμοτάρει τη δουλειά του μέσω της εφαρμογής. Να γίνει γνωστός με σκοπό να τον κλείσουν σε κάποιο event. Δημιουργεί ένα προφίλ (artist id) για να δικτυωθεί με την υπόλοιπη αγορά. Έτσι κερδίζει vibe tokens ως reward-αμοιβή, κάθε φορά που ένας promoter τον κλείνει για κάποιο event. Παράλληλα ο μουσικός έχει πρόσβαση σε μια μεγάλη γκάμα από χώρους και δημοφιλή κλαμπ προκειμένου προωθήσει τη δουλειά του.
Ο event organizer/ producer μπορεί πολύ εύκολα μέσα από ένα άμεσο και εύχρηστο list, να επιλέξει τον καλλιτέχνη που επιθυμεί, έχοντας πρόσβαση σε διάφορα στοιχεία, στατιστικά κλπ. Η πληρωμή των καλλιτεχνών θα γίνεται μέσω των VIB κρυπτονομισμάτων. Η ίδια η πλατφόρμα θα τους χρεώνει ένα πολύ μικρό fee, σε σχέση με αυτά που χρεώνουν τα αντίστοιχα συμβατικά πρακτορεία σήμερα.
Τι καινοτομία προσφέρει η πλατφόρμα Viberate σε σχέση με τη συμβατική οδό;
Όλη η database του Viberate δημιουργήθηκε χάρη την συνεισφορά 50 χιλιάδων χρηστών, οι οποίοι ήταν απογοητευμένοι από το παρόν σύστημα στο μουσικό στερέωμα. Άνθρωποι σαν κι εσένα κι εμένα, που πίστεψαν στις δυνατότητες διαφάνειας που τους προσφέρει η τεχνολογία blockchain.
Ενδεικτικά, σε πλατφόρμες σαν το Viberate, θα δούμε να:
- “ανοίγουν” διάπλατα τα “κλειστά” έως σήμερα σύνορα της μουσικής βιομηχανίας. (Δεν είμαι μάντης, αλλά μπορώ να προβλέψω πως σε κάποιους, αυτό, σίγουρα δεν θα αρέσει. Έτσι μπορούμε να περιμένουμε cyber επιθέσεις & αντιδράσεις. Αλλά κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την τεχνολογία. Ειδικά όταν αυτή που δίνει λύσεις στα προβλήματα του απλού κόσμου & όχι μιας μερίδας “εκλεκτών”)
- μειώνεται η τιμή των εισιτηρίων (Γιούπιιιιι για όσους αγαπούν τις συναυλίες, σαν την μικρή μου κόρη! έως και 3 φορές πιο κάτω, σύμφωνα με το Viberate.)
- μειώνονται δραματικά τα κόστη των διαμεσολαβητών. Πρακτορείων, ατζέντηδων, manager καλλιτεχνών κλπ καθώς επαγγελματίες, αλλά και χρήστες, θα μπορούν να κλείνουν απευθείας τους καλλιτέχνες της επιλογής τους, χωρίς μεσάζοντες. (Γιώργο Τσιλιπάκο, αγαπημένε μου DJ μπορείς να παίξεις μουσική στο πάρτυ που οργανώνω για τις 1/9/18?)
- εξαλείφονται τα φαινόμενα έκδοσης διπλών εισιτηρίων (buy buy στα κοράκια που τα “έτρωγαν” με διπλά πιάτα. Αμήν!)
- εξαφανίζεται η “μαύρη αγορά” των εισιτηρίων (sorry guys που πουλάτε εισιτήρια των 50€ για 200€, αλλά σας αξίζει να μείνετε out of business.)
- τηρούνται απαρέγκλιτα τα συμφωνηθέντα μεταξύ δύο (ή περισσότερων) πλευρών, μηδενίζοντας έτσι τα περιθώρια για απάτες, απροειδοποίητες ακυρώσεις event κ.ά γνωστά ευτράπελα που καταγράφονται σήμερα στον χώρο του event management. (Οι καλλιτέχνες “ψώνια” έχουν να φαν πολύ κράξιμο, να μου το θυμηθείς!)
- τους απλούς χρήστες σε ρόλο κλειδί (power to the people με τις αξιολογήσεις και τα σχόλια τους!)
- μουσικούς να επικοινωνούν απευθείας με το φανατικό κοινό τους (κι αν είναι έξυπνοι, θα αξιοποιούν αυτήν την επικοινωνία για να βγάζουν χρήσιμα συμπεράσματα για τις επόμενες κινήσεις τους).
Όπως προείπα, η παραπάνω λίστα είναι ενδεικτική. Κατά την γνώμη μου, οι δυνατότητες του Viberate δεν θα περιοριστούν εκεί. Σύμφωνα με το ίδιο το Viberate, στόχος του είναι να επιτρέψει στους χρήστες την ελευθερία και τη διαφάνεια χωρίς αστερίσκους και ψηλά γράμματα, που το συμβατικό σύστημα προφανώς δεν προσφέρει.
Σημειώνεται πως το Viberate γεννήθηκε ως ιδέα το 2015 και πίσω από αυτό κρύβεται μια πολύ έμπειρη ομάδα μουσικών, event managers, agents & developers κ.ά.
Σήμερα το Viberate αριθμεί πάνω από 120.000 καλλιτέχνες, 40.000 χώρους για music event hosting, και 60.000 μουσικά δρώμενα. Όπως θα διαπιστώσεις η πλατφόρμα συνεχώς αναπτύσσεται, δικαιώνοντας την ονομασία που της έχει αποδοθεί ως «το imdb της μουσικής βιομηχανίας».
Συμπερασματικά
Η μουσική βιομηχανία είναι μία “κλειστή” αγορά, με τζίρους δισεκατομμυρίων. Οι κομπίνες, το μαύρο χρήμα, τα συμφέροντα και ο πλουτισμός έως σήμερα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Το Viberate είναι μια πλατφόρμα που υπόσχεται να βάλει τέλος στα κλειστά κυκλώματα, δίνοντας την εξουσία στο κοινό να καθορίζει την προσφορά και την ζήτηση.
Κατά τη γνώμη μου το Viberate κάνει μια σοβαρή προσπάθεια, να εκδημοκρατίσει την μουσική βιομηχανία, παρέχοντας μια αξιόπιστη βάση δεδομένων γραμμένη από τον χρήστη, για τον χρήστη. Συμπληρωματικά παρέχει ένα πολύ πιο εύχρηστο και αξιόπιστο σύστημα συναλλαγών, χωρίς μεσάζοντες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών, η διείσδυση στην αγορά μιας τέτοιας πλατφόρμας θα είναι αργή και με πολλά σκαμπανεβάσματα. Οι απόπειρες παράνομων ενεργειών, hacking κλπ. είναι αναμενόμενες. Μένει να δούμε πόσο ανθεκτική μπορεί να είναι η blockchain τεχνολογία σε τέτοιες απόπειρες. Κι αυτό, μόνο ο χρόνος μπορεί να το δείξει.
Σημείωση του αρθρογράφου
Το Business Mentor Greece δημοσιεύει σειρά άρθρων, αφιερωμένων στην blockchain τεχνολογία. Παρουσιάζουμε Dapps (decentrilized apps) που θεωρούμαι πως θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο της βιομηχανίας στην οποία απευθύνονται. Απομένει σε εσένα να αναγνωρίσεις τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά σου και να τις αξιοποιήσεις ανάλογα. Διευκρινίζεται πως τα άρθρα αυτά εκφράζουν τις απόψεις/εκτιμήσεις των αρθρογράφων του Business Mentor Greece & ΔΕΝ αποτελούν σε καμία περίπτωση επενδυτικές ή άλλες συμβουλές.
Προσωπικά, ευχαριστώ θερμά τον Δημήτρη Νατσιόπουλο, φοιτητή του Οικονομικού τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, για την μετάφραση πολλών κειμένων και την συμβολή του στην συγγραφή αυτού του άρθρου. Δημήτρηηηηηηηηηηη, I couldn’t have done it with out you!
————————————————–
Βιβλιογραφία:
Digital Gold, Nathaniel Popper
Bitcoin and Cryptocurrency Technologies, Arvind Narayanan
The End of Money, New Scientist
Άλλες Πηγές:
https://steemit.com/crypto/@ubercryptomaster/upcoming-viberate-vib-token-review