Η έρευνα αποκαλύπτει τις τάσεις του Social Media Marketing που θα επικρατήσουν μέσα στο 2018. Ποια είναι η αγαπημένη πλατφόρμα των marketers, ποιο το αγαπημένο τους εργαλείο προβολής κ.ά. 

social media 2018,οδηγός τάσεις. business mentor

Το Buffer σε συνεργασία με το Social Media Weekly, διεξήγαν μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, που μας προετοιμάζει για τις εξελίξεις του 2018 στο social media marketing.

Η έρευνα, υπό τον περιγραφικότατο τίτλο The State of Social Media 2018, συνέλεξε δεδομένα από συνολικά 1796 marketers, από εταιρίες πολλών διαφορετικών δομών, μεγεθών και τομέων απασχόλησης, με στόχο να ρίξει φως σε όλες τις επερχόμενες εξελίξεις στα κοινωνικά δίκτυα και το marketing μέσω αυτών. Ερευνήθηκαν τομείς όπως η χρήση των διαφόρων πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης από τις εταιρίες σήμερα, η άνοδος των επί πληρωμή κοινωνικών δικτύων, το πως εξελίσσονται οι social content στρατηγικές, ακόμα και πως μπορούν σήμερα οι υπεύθυνοι marketers να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα των social media για τις επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν.

Τα αποτελέσματα, πράγματι πολύ ενδιαφέροντα. Σε αυτό το άρθρο συνοψίσαμε για σένα τα σημαντικότερα. Μπορείς να δεις όλη την έρευνα πιο αναλυτικά, εδώ.

 

1. Το Facebook παραμένει η αγαπημένη πλατφόρμα των marketers

Mε ένα 96% των επιχειρήσεων να το χρησιμοποιούν ενεργά, το Facebook παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων των marketers, με το Twitter να ακολουθεί στενά (89% των ερωτηθέντων).

Social Media 2018. Έρευνα-οδηγός τάσεων

 

2. Η οργανική απήχηση (organic reach) του Facebook συνεχίζει να μειώνεται

Η οργανική απήχηση (organic reach) είναι ο συνολικός αριθμός των  ατόμων στα οποία προβλήθηκε μία δημοσίευση μέσω μη πληρωμένης προβολής. Καθώς το Facebook διεξάγει συνεχώς αλλαγές στον αλγόριθμο του News Feed του, φαίνεται ότι αυτός ο αριθμός μειώνεται σταδιακά.  Οι συμμετέχοντες της έρευνας κλήθηκαν να απαντήσουν στη δήλωση ‘’Η οργανική απήχηση του Facebook μου έχει μειωθεί τους τελευταίους 12 μήνες’’, με ένα εύρος απαντήσεων ανάμεσα στο ‘’Συμφωνώ απόλυτα’’ και ‘’Διαφωνώ απόλυτα’’. Μόνο ένα 21 τοις εκατό των ερωτηθέντων βρέθηκε να διαφωνεί.

Social Media 2018. Έρευνα-οδηγός τάσεων

 

3. Τα βίντεο είναι βασική προτεραιότητα για το 2018

Το βίντεο περιεχόμενο ανθεί στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα τα τελευταία χρόνια. Μέσα στο 2018 ένα 85% των επιχειρήσεων επιθυμεί να δημιουργήσει περισσότερα βίντεο, ενώ αυτό που κρατάει πίσω τις επιχειρήσεις από την δημιουργία βίντεο επί του παρόντος, φαίνεται να είναι κατά κύριο λόγω η έλλειψη χρημάτων και χρόνου.

Social Media 2018. Έρευνα-οδηγός τάσεων

 

4Το Facebook είναι κυρίαρχο και στο χώρο της επί πληρωμή διαφήμισης

Με ένα ποσοστό 94%, το Facebook είναι το πλέον δημοφιλές μέσο στις επί πληρωμή διαφημίσεις, ακολουθούμενο από το Instagram (44%), το LinkedIn και το Twitter (26% έκαστο):

Social Media 2018. Έρευνα-οδηγός τάσεων

Στο μέλλον, ένα 67 τοις εκατό των επιχειρήσεων, σκοπεύει να αυξήσει το budget που επενδύει στη διαφήμιση μέσω των social media το 2018:

Social Media 2018. Έρευνα-οδηγός τάσεων

 

5. Οι εικόνες είναι το περιεχόμενο που δέχεται τα περισσότερα shares

95 τοις εκατό των ερωτηθέντων, απάντησαν ότι οι εικόνες είναι το περιεχόμενο που περισσότερο διαμοιράζουν στα διάφορα social media, ενώ oι σύνδεσμοι έρχονται στη δεύτερη θέση (85%):

Social Media 2018. Έρευνα-οδηγός τάσεων

 

6. Η άνοδος των stories

Μέσα στο 2016, μόνο ένα 29 τοις εκατό των ερωτηθέντων δημιούργησε και χρησιμοποίησε stories στο Instagram ή το Snapchat. Tο περασμένο έτος, το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 42%, με κύριο μέσο το Instagram (μόνο ένα 11 τοις εκατό των ερωτηθέντων, δημιούργησε stories στο Snapchat):

Social Media 2018. Έρευνα-οδηγός τάσεων

Για το 2018, τα ποσοστά φαίνεται να αυξάνονται ακόμα περισσότερο, αφού ένα 68 τοις εκατό των συμμετεχόντων στην έρευνα, σκοπεύει να δημιουργήσει τέτοιο περιεχόμενο:

Social Media 2018. Έρευνα-οδηγός τάσεων

 

7. Τα Live video δεν φαίνεται να έχουν βρει ακόμη τη θέση τους

Στην προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα για το 2017, 26% των marketers απάντησαν ότι δημιούργησαν live videos. Στην παρούσα έρευνα, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε μόνο ένα 5 τοις εκατό, καθώς 31% των marketers χρησιμοποίησαν αντίστοιχο περιεχόμενο μέσα στο 2017:

Social Media 2018. Έρευνα-οδηγός τάσεων

Από αυτό το ποσοστό, οι περισσότεροι marketers προτίμησαν το Facebook ως μέσο δημιουργίας για τα live video, ενώ ακολουθούν το Instagram και το Periscope του Twitter:

Social Media 2018. Έρευνα-οδηγός τάσεων

Παρ ’αυτά, μπορεί στο 2018 να παρουσιαστούν τεράστιες ευκαιρίες για την άνοδο των Live videos ως μέσο marketing. O Adam Mosseri, υπεύθυνος για το News Feed του Facebook, αποκάλυψε πρόσφατα ότι το κοινό αντιδρά στα live videos κατά μέσο όρο έξι φορές παραπάνω από ότι στα απλά video.

Μάλιστα, το Facebook ήδη τροποποιεί τον αλγόριθμο του News Feed του, ώστε να δώσει περισσότερες ακόμα ευκαιρίες στο κοινό να αντιδράσει.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα στοιχεία αυτά μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα μελλοντικά, ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών Σελίδων.

 

Διάβασε άλλες δημοφιλείς σελίδες & άρθρα του Business Mentor

Καινοτομίες που αλλάζουν την ζωή μας: Viberate. Μπορεί να αλλάξει την μουσική βιομηχανία;     Blockchain. Ο εφιάλτης του διεφθαρμένου πολιτικοοικονομικού συστήματος

Μελέτες περιπτώσεων: Η επιχείρηση που πιάστηκε στον ύπνο       Φροντιστήριο Αγγλικών. Πώς ξεπέρασε την απειλή & λειτουργεί πλέον ως πρότυπο

Εργαλεία αύξησης των πωλήσεων: Mentoring-Συμβουλευτική    Διαφημίσεις στο ίντερνετ που αποδίδουν άμεσα & πληρώνεις ανά κλικ (Pay Per Click)   Μετέτρεψε την ιστοσελίδα σου στον καλύτερο πωλητή σου (SEO)