Power Ledger. Η τεχνολογία που αλλάζει το τοπίο της ενέργειας

Power Ledger είναι η καινοτόμα πλατφόρμα, βασισμένη στη blockchain τεχνολογία, που φιλοδοξεί να μετατοπίσει την διακίνηση της ενέργειας από τα χέρια των λίγων στα χέρια των πολλών, μειώνοντας δραματικά τα κόστη των μεσαζόντων.

Power Ledger. Η τεχνολογία που αλλάζει το τοπίο της ενέργειας

Ο τομέας της ενέργειας, αναμφίβολα ήταν και είναι μια πολύ κερδοφόρα αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου περιβάλλοντος των ΗΠΑ, πάνω από 7,8 τρις δολάρια θα δαπανηθούν ως το 2030 σε διάφορους τομείς της ενέργειας.

Στον απόηχο της κατάργησης του Clean Power Plan, του μέτρου μείωσης των εκπομπών ρύπων από τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς που είχε προωθήσει ο Ομπάμα, πολλοί αναρωτιούνται αν το μέλλον της ενέργειας θα αποτελεί μια σκληρή συγκεντρωτική αγορά στα χέρια λίγων, που θα ασκούν έλεγχο στις κυβερνήσεις προκειμένου να αποτελούν μονοπώλια χωρίς αυστηροποιήσεις και ελέγχους.(βλ. Λόμπι του Άνθρακα στην Αμερική)

Και ενώ εν αρχή ην ένα συμβατικό σύστημα όπου λίγα χέρια διένειμαν τους ενεργειακούς πόρους, ξάφνου εγένετο το Power_Ledger.

 

Η πλατφόρμα Power Ledger & γιατί αλλάζει το τοπίο της ενέργειας

Πρόκειται για μια νέα, καινοτόμα πλατφόρμα βασισμένη στη blockchain τεχνολογία, που φιλοδοξεί να μετατοπίσει την διακίνηση της ενέργειας από τα χέρια των λίγων στα χέρια των πολλών.

Τα νοικοκυριά, τα κτήρια και οι επιχειρήσεις που διαθέτουν πλεονάζουσα ενέργεια, θα μπορούν εύκολα και γρήγορα μέσω της πλατφόρμας, να πωλούν τα πλεονάζοντα τα φορτία τους στους πλησιέστερους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Σε όποιον χρήστη δηλαδή έχει ανάγκη, με όρους διαφάνειας και ασφάλειας, μέσω των smart contacts.

Το σύστημα Power Ledger είναι προγραμματισμένο να εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο την προσφορά και την ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα

Ξεκίνησε από την Αυστραλία, με την συμμετοχή του Curtin University, Murdoch University, CSIRO/Data61,  CISCO. Πρόσφατα  έγινε γνωστό πως και η κυβέρνηση της Αυστραλίας  χρηματοδοτεί το project με 8 εκ. δολάρια Αυστραλίας. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρία Power Ledger έχει ήδη καταφέρει να συγκεντρώσει επιπλέον  $34 εκατομμύρια μέσω της διαδικασίας ICO (initial coin offering) εκδίδοντας  540 εκ.  POWR tokens.

 

Η φιλοσοφία του Power Ledger blockchain DApp

Η όλη φιλοσοφία της πλατφόρμας στηρίζεται στη blockchain p2p τεχνολογία.

Δυο κατηγορίες ενδιαφερόμενων μερών, οι καταναλωτές και οι διανομείς, συναντιούνται σε μια πλατφόρμα όπου πολύ εύκολα οι δεύτεροι πωλούν την πλεονάζουσα ενέργεια στους πρώτους, σε όρους συμφέροντες και για τα δυο μέρη.

Πλεονάζον φορτίο που παράγεται από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, καύση ορυκτού άνθρακα ή επεξεργασία μονάδων νερού, θα μπορεί να αποθηκεύεται σε power banks. Στην συνέχεια θα διακινείται σε όλο το αποκεντρωμένο  σύστημα με ευκολία και  διαφάνεια.

Η ανταμοιβή όσων εξυπηρετούν την ζήτηση ή βοηθούν γενικότερα στην λειτουργία της πλατφόρμας  είναι τα POWR tokens.

Και εδώ είναι το ενδιαφέρον κομμάτι.

Παρόλο, που με την έκδοση του token υπήρξε μια σταθερή ισοτιμία, στην πορεία η αξία του κρυπτονομίσματος καθορίζεται από την αντιληπτή αξία όλων των χρηστών του δικτύου και όχι από κάποια Ρυθμιστική Αρχή.

Η πρακτική αυτή μακροπρόθεσμα υπόσχεται να μειώσει δραματικά τυχόν κερδοσκοπικές τάσεις. Έτσι δεν θα ασκούνται πιέσεις στην τιμή του κρυπτονομίσματος, εκτινάσσοντας αντίστοιχα την τιμή της  ενέργειας ανά τακτά  διαστήματα, όπως συμβαίνει  σήμερα με το  πετρέλαιο και άλλα καύσιμα.

Aξίζει να σημειωθεί η τιμή αγοράς μέσω ICO ήταν τα $0.088, ενώ σήμερα (17.04.18) ένα POWR token αγγίζει τα $0.42 προσφέροντας αστρονομικά κέρδη στους επενδυτές του.

 

Τα πλεονεκτήματα

Αυτή τη στιγμή, στα περισσότερα κράτη, οι μόνοι διανομείς της ενέργειας είναι το κράτος και κάποιοι «εκλεκτοί ιδιώτες πάροχοι».

Οι ενεργειακές δαπάνες είναι πολύ αυξημένες, αφού τα νοικοκυριά επιβαρύνονται με υψηλά πάγια και έκτακτες εισφορές που πολλές φορές δεν  γνωρίζουν για ποιο λόγο τις πληρώνουν.

Η τιμή των καυσίμων είναι αρκετά μεταβλητή και σε συνδυασμό με την οικονομική  κρίση η πρόσβαση σε πολλά από αυτά είναι απαγορευτική (πχ πετρέλαιο).

Σε αυτό το αχανές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από γραφειοκρατία, ασυδοσία και κερδοσκοπικές πρακτικές, υπόσχονται να βάλουν  μια τελεία πλατφόρμες σαν το Power Ledger.

Μέσω των smart contacts, κάθε συναλασσόμενο μέλος γνωρίζει ανά πάσα στιγμή, τόσο την τιμή όσο και την ποιότητα της ενέργειας που προμηθεύεται.

Ελαχιστοποιείται το κόστος διανομής της ενέργειας, αφού κάθε νοικοκυριό μετατρέπεται σε εν δυνάμει πάροχο.

Μειώνεται το κόστος πρόσβασης σε μορφές ενέργειας που μέχρι πρότεινος ήταν απαγορευτικές για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ενισχύεται η διαφάνεια, αφού ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα επιτρέπει την πιο φιλική και συμφέρουσα τιμή αγοράς αποκλείοντας κερδοσκοπικές τάσεις.

Τέλος, αποφορτίζει τα περιορισμένα κέντρα παραγωγής και διανομής ενέργειας, αφού στην ουσία «σπάει» την ενέργεια σε μικρότερα φορτία και επιτρέπει την διανομή της από πολύ περισσότερα δίκτυα.

Αντί επιλόγου

Αναμφίβολα, ζούμε σε μια εποχή όπου μια νέα ενεργειακή κρίση είναι προ των πυλών. Η ζήτηση της πρωτογενούς ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 60% μόλις την τελευταία 10ετία ενώ τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου επαρκούν μόλις για τα επόμενα 100 χρόνια.

Σε ένα πιθανό δυστοπικό μέλλον, όπου ο κόσμος μας απειλείται από την έλλειψη ενέργειας και την κλιματική αλλαγή, οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν το κλειδί για να προσπελάσουμε αυτό τον κίνδυνο.

Πλατφόρμες σαν το Power Ledger αποτελούν  τα εργαλεία που θα επιτρέψουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες να βρίσκονται σε κάθε σπίτι με το πάτημα ενός κουμπιού.

Μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για μια νέα εποχή εκδημοκρατισμού της ενέργειας.

 

Περισσότερα εδώ: https://powerledger.io/#intro

 

Σημείωση του αρθρογράφου

Το Business Mentor Greece δημοσιεύει σειρά άρθρων, αφιερωμένων στην blockchain τεχνολογία. Παρουσιάζουμε Dapps (decentrilized apps) που θεωρούμαι πως θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο της βιομηχανίας στην οποία απευθύνονται. Απομένει σε εσένα να αναγνωρίσεις τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά σου και να τις αξιοποιήσεις ανάλογα. Διευκρινίζεται πως τα άρθρα αυτά εκφράζουν τις απόψεις/εκτιμήσεις των αρθρογράφων του Business Mentor Greece & ΔΕΝ αποτελούν σε καμία περίπτωση επενδυτικές ή άλλες συμβουλές. 

Προσωπικά, ευχαριστώ θερμά τον Δημήτρη Νατσιόπουλο, απόφοιτο του Οικονομικού τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, για την μετάφραση πολλών κειμένων και την συμβολή του στην συγγραφή αυτού του άρθρου.