Το πάθημα της Αθηνάς ας γίνει μάθημα σε όλους μας. Πώς χάκερ πέταξε την Αθηνά έξω από την Facebook επαγγελματική  της  σελίδα και απέκλεισε την πρόσβαση της στην σελίδα της επιχείρησης της. Τι μπορεί να κάνει η κάθε Αθηνά. 

χάκερ businessmentor.gr

Σήμερα δεχτήκαμε μία καταγγελία για χακάρισμα επαγγελματικού Facebook λογαριασμού. Η Αθηνά, ιδιοκτήτρια μιας Facebook business page που ασχολείται  με e-commerce,  μας κατήγγειλε πως ο χάκερ κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό της και να χρησιμοποιήσει την πιστωτική της κάρτα για να τρέξει διαφημίσεις άλλης άσχετης εταιρείας.

Πήρε 2 ημέρες στην Αθηνά για να καταλάβει τι συμβαίνει και όταν το κατάλαβε ήταν ήδη αργά. Ο χάκερ προφανώς μυρίστηκε πως έγινε αντιληπτός από την Αθηνά και πήρε…δραστικά μέτρα. Πέταξε ΕΞΩ από τον ρόλο του admin τόσο την Αθηνά όσο και τους συνεργάτες της!! Έτσι πλέον κανείς από την εταιρεία της Αθηνάς δεν έχει πρόσβαση στην business page της επιχείρησης.

 

Τι μπορείς να κάνεις για να προλάβεις ένα χακάρισμα του λογαριασμού σου

Η Αθηνά επικοινώνησε μαζί μου  ζητώντας την βοήθεια του Business Mentor. Ακόμη όμως κι εμείς,  ελάχιστα πράγματα μπορούμε να κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση.

Αν η Αθηνά είχε διαβάσει τα άρθρα μας Facebook: Πώς να προστατέψεις τον λογαριασμό σου από χάκερς και Facebook 2FA ταυτότητα 2 παραγόντων. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις. θα είχε γλυτώσει το σημερινό άγχος και την ταλαιπωρία.

Το γεγονός ότι άφησε απροστάτευτο τον λογαριασμό της στάθηκε η αιτία ένας χάκερ να απειλεί την ίδια την επιχείρηση της. Οι κόποι, οι αγώνες και…οι επαφές που με τόσο κόπο έχτισε η Αθηνά με τους πελάτες της, βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε από πλευράς μας, είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε την Αθηνά να βρει λύση στο πρόβλημα της, αλλά τίποτε δεν εγγυάται πως θα τα καταφέρουμε.

Θα το ξαναπώ για άλλη μια φορά. Πάρε σοβαρά την ασφάλεια του Facebook λογαριασμού σου. Τόσο του προσωπικού όσο και του επαγγελματικού. Οι χάκερς καραδοκούν.

Θα παρακολουθώ την υπόθεση της Αθηνάς από κοντά και θα επικαιροποιώ αυτό  το άρθρο κάθε φορά που προκύπτει μια νέα πληροφορία.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό  να διαβάσεις και να κατανοήσεις πως λειτουργούν οι ρόλοι (admin, editor κλπ) της σελίδας σου.

Για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και εμπορικών σημάτων ενημερώσου εδώ 

Για καταγγελίες κατάχρησης εμπορικού σήματος μπορείς να συμπληρώσεις την φόρμα εδώ

ΥΓ. ΜΙΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ. Αν έχεις αντίστοιχη εμπειρία, μοιράσου την στα σχόλια αυτού του blog post. Περιέγραψε την εμπειρία σου. Έτσι μας βοηθάς να βοηθήσουμε κι άλλους επαγγελματίες που μπορεί να βρεθούν στην ίδια θέση με εσένα.