Πώς να Προστατευτείς από Χάκερς & Phishing Attacks στα Social Media

Η ασφάλεια στα social media  από χάκερς και phising attacks είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους τους χρήστες. Με την αύξηση των phishing attacks και άλλων μορφών κυβερνοεπιθέσεων, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να προστατευόμαστε. Ακολουθούν πρακτικές συμβουλές για να διατηρήσεις ασφαλείς τους λογαριασμούς σου στα Social Media.

7 Βήματα για να προστατευτείς από Χάκερς & Phising Attacks

Πώς να προστατευτείς από χακερς k phishing attacks businessmentor.gr

1. Προσοχή σε Ύποπτα Email, Μηνύματα και Ειδοποιήσεις. Είναι από χάκερς. 

Μια από τις πιο κοινές μεθόδους phishing είναι τα ύποπτα email, μηνύματα και ειδοποιήσεις. Αυτά τα μηνύματα συχνά προσπαθούν να σε εξαπατήσουν για να δώσεις προσωπικές πληροφορίες ή να κάνεις κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους.

παράδειγμα ειδοποίησης 2 phising attack se Facebook Meta  παράδειγμα phising attack mention Facebook

2. Επαλήθευσε τον Αποστολέα

Είναι σημαντικό να ελέγχεις πάντα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα.

Εδώ οι οδηγίες της Meta.(Facebook, Instagram, Threads) Πχ. OI επίσημες διευθύνσεις της Meta (το κοινωνικό δίκτυο όπου εμφανίζονται και τα περισσότερα fishing attacks) περιλαμβάνουν:

Αν το email δεν προέρχεται από μία από αυτές τις διευθύνσεις, είναι πολύ πιθανό να είναι phishing attack.

Eδώ οι οδηγίες από Tik Tok

Eδώ οι οδηγίες του X(πρώην Twitter)

Εδώ οι οδηγίες του Pinterest

3. Μην Πατάς  Ύποπτους Συνδέσμους που στέλνουν συνήθως οι χάκερς

Αν έλαβες μια ένα email, ένα μήνυμα ή μια ειδοποίηση (notification)  για mention ή κάτι άλλο που φαίνεται ύποπτο, ΜΗΝ πατήσεις σε οποιονδήποτε σύνδεσμο. Επίσης  αν υπάρχουν συνημμένα αρχεία  ΜΗΝ τα κατεβάσεις και ΜΗΝ τα ανοίξεις. 

Παράδειγμα μηνύματος phising attack se facebook

4. Κάνε Αναφορά και Διαγραφή ύποπτων μηνυμάτων και ειδοποιήσεων

Παρακάτω σου παραθέτω τα βήματα για να κάνεις αναφορά σε Facebook όταν σου έρθει ένα  ύποπτο μήνυμα ή μία ειδοποίηση στο προφίλ σου. Επίσης σημαντικό να μπλοκάρεις  τον εν λόγω κακόβουλο χρήστη που σου έστειλε το μήνυμα ή την ειδοποίηση. Διέγραψε τον  οριστικά. 

Παρακάτω  ένα παράδειγμα για το πώς να αναφέρεις και να μπλοκάρεις χάκερς σε Facebook όπου εμφανίζονται και οι περισσότερες επιθέσεις.

Για ειδοποιήσεις και tag mentions. 

Mε μεγάλη προσοχή να ΜΗΝ πατήσεις κάποιο λινκ, κλίκαρε στο όνομα του χρήστη που σας έστειλε την ειδοποίηση. Θα οδηγηθείς στο (ψεύτικο ως συνήθως) προφίλ του χάκερ. Εκεί σου δίνονται οι επιλογές να τον μπλοκάρεις. Δες εικονες σε βήμα 1, 2 και 3.

1. 

Βήμα 1 για να μπλοκάρεις προφίλ χάκερ

2.

Βήμα 2 να μπλοκάρεις προφιλ χάκερ

3.

Βήμα 3 να μπλοκάρεις προφιλ Χάκερ

5. Μην Απαντάς ΠΟΤΕ σε Ύποπτα Μηνύματα και μην Κοινοποιείς Προσωπικά Δεδομένα

Είναι αυτονόητο πως δεν απαντάμε ποτέ σε μηνύματα που ζητούν τον κωδικό πρόσβασής, τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας κλπ. Εταιρείες όπως η Meta,  δεν θα ζητήσουν ΠΟΤΕ αυτές τις πληροφορίες μέσω email ή μηνύματος.

παράδειγμα phising attack σε messenger

6. Ενεργοποίησε τον Έλεγχο Ταυτότητας Δύο Παραγόντων (2FA) και άλλες Ρυθμίσεις Ασφαλείας

Η ενεργοποίηση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στον λογαριασμό σου. Μπορείς επίσης να πας στα settings του λογαριασμού σου στα social και να φροντίσεις το μειλ και το κινητό σου να μην μπορεί κάποιος να τα βρει δημόσια (απλά βάζοντας το μειλ ή το κινητό σου στην αναζήτηση). 

7. Συμπληρωματικές Συμβουλές  για Ενίσχυση της Ασφάλειας σε Meta (Facebook & Instagram) απέναντι σε phishing attacks των χάκερς. 

Η Meta παρέχει συμπληρωματικές συμβουλές για την ενίσχυση της ασφάλειας των λογαριασμών σου στα social media:

  • Τακτική Αλλαγή Κωδικών Πρόσβασης: Άλλαζε τον κωδικό πρόσβασής σου τακτικά και χρησιμοποίησε ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς για κάθε λογαριασμό.
  • Ενημερώσεις Λογισμικού: Βεβαιώσου ότι το λογισμικό και οι εφαρμογές σου είναι πάντα ενημερωμένες.
  • Προσοχή στα Apps και Plugins: Απέφυγε να κατεβάζεις εφαρμογές και plugins από μη αξιόπιστες πηγές.

Συνοψίζοντας

Η προστασία των λογαριασμών μας στα social media απαιτεί προσοχή και εγρήγορση. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείς να μειώσεις σημαντικά τον κίνδυνο να πέσεις θύμα χάκερς και phishing attacks. Μείνε ενημερωμένη/ος και εφάρμοσε τις παραπάνω πρακτικές για την  καλύτερη δυνατή ασφάλεια των λογαριασμών σου στα social 

Διάβασε επίσης

Facebook 2FA ταυτότητα 2 παραγόντων. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις.

15 Λόγοι να μπλοκάρει το Facebook τον λογαριασμό σου

 

 

Μενού