Πώς να ενεργοποιήσεις το Facebook 2FA, τι να προσέξεις, πώς να βρεις την  γεννήτρια κωδικών 2FA μέσα στο app της Facebook, τι να κάνεις αν χάσεις πρόσβαση στην γεννήτρια 2FA. 

facbook 2fa γεννήτρια κωδικών

Τι είναι ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων και γιατί να τον χρησιμοποιήσω. 

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων είναι μια λειτουργία ασφαλείας που σε βοηθάει να προστατεύσεις τον λογαριασμό σου στο Facebook και με άλλους τρόπους, πέρα από τη χρήση κωδικού πρόσβασης. 

Αν επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA), θα χρειαστεί να πληκτρολογείς έναν ειδικό κωδικό σύνδεσης ή να επιβεβαιώνεις την προσπάθεια σύνδεσης κάθε φορά που προσπαθείς να συνδεθείς στο λογαριασμό σου στο Facebook από πρόγραμμα περιήγησης ή φορητή συσκευή που δεν αναγνωρίζει το Facebook.

Με το 2FA μπορείς επίσης να λαμβάνεις ειδοποιήσεις κάθε φορά που γίνεται προσπάθεια σύνδεσης από πρόγραμμα περιήγησης ή φορητή συσκευή που δεν αναγνωρίζει το Facebook (πχ όταν ένας χάκερ προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σου). 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ενεργοποιώντας τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA), υπάρχουν έξι (6) τρόποι με τους οποίους μπορείς να λάβεις τον κωδικό ασφαλείας ή να εγκρίνεις την προσπάθεια σύνδεσής σου:

  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν 6ψήφιο κωδικό μηνύματος SMS που στέλνεται στο κινητό τηλέφωνό σου.
  • Ενεργοποιώντας τη γεννήτρια κωδικών    (Η γεννήτρια κωδικών καταργήθηκε από τις 01.01.24)
  • Πατώντας το κλειδί ασφαλείας σου σε μια συμβατή συσκευή.
  • Με έναν κωδικό ασφαλείας από μια εφαρμογή τρίτου  (πχ Google Authenticator για IOS ή Android) που έχεις συσχετίσει με τον λογαριασμό σου στο Facebook.
  • Μπορείς να εγκρίνεις την προσπάθεια σύνδεσής σου από μια συσκευή που ήδη αναγνωρίζει το Facebook.
  • Με έναν από τους εκτυπωμένους κωδικούς ανάκτησης.

Πρόταση μας είναι να ενεργοποιήσεις τουλάχιστον 3 μεθόδους 2FA. Πχ. κωδικό sms, εκτυπωμένους κωδικούς ανάκτησης (τους οποίους κρατάς εκτός ιντερνέτ σε ένα χαρτί, μπλοκάκι κλπ με ασφάλεια  και όχι στον υπολογιστή σου), google authenticator app. 

Πώς να ενεργοποιήσω την Ταυτότητα 2 Παραγόντων (2FA) στο Facebook. 

ΠΡΟΣΟΧΗ. Πριν ξεκινήσεις την διαδικασία 2FA, καλό είναι να προσθέσεις στον Facebook λογαριασμό σου ένα 2ο email ή κινητό. Συμβαίνει συχνά οι χρήστες να έχουν ξεχάσει τον κωδικό τους και να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επαναφορά του λογαριασμού τους. Για λόγους ασφάλειας, κατά την επαναφορά του κωδικού πρόσβασης δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον ίδιο αριθμό κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιείς για τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.

Για να ενεργοποιήσεις ή να διαχειριστείς τη μέθοδο ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων:

  1. Πήγαινε στις ρυθμίσεις ασφάλειας και σύνδεσης.
  2. Επίλεξε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων και πάτησε το κουμπί “Επεξεργασία”.
  3. Επίλεξε τη μέθοδο ασφαλείας που θέλεις να προσθέσεις και ακολούθησε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη. 

Κατά τη διαμόρφωση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων στο Facebook, θα σου ζητηθεί να επιλέξεις μία από τις 3 διαθέσιμες μεθόδους ασφαλείας:

Θα πρέπει να διαμορφώσεις τουλάχιστον μία από αυτές τις  μεθόδους για να χρησιμοποιήσεις τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Μόλις προσθέσεις μία από τις 3 επιλογές, θα έχεις επίσης τη δυνατότητα να διαμορφώσεις κάποια από τις προαιρετικές μεθόδους παρακάτω. :

ΠΡΟΣΟΧΗ. Η εμπειρία μου λέει πως η λύση της χρησιμοποίησης ελέγχου ταυτότηταw μέσω  κρυπτογραφημένου κλειδιού τύπου yubikey της Yubico  , είναι η ασφαλέστερη, ΑΛΛΑ δύσκολη στην εφαρμογή της για μη εξοικειωμένους χρήστες. Έχω γνωρίσει περιπτώσεις που χρησιμοποιήσαν την συγκεκριμένη συσκευή και έχασαν για πάντα πρόσβαση στο λογαριασμό τους λόγω κακού σεταρίσματος. 

 

Πώς θα βρεις την γεννήτρια κωδικών στο κινητό σου όταν έχεις πρόσβαση στον Facebook account σου.

Απλά πηγαίνεις στο προσωπικό σου προφίλ, κάνεις κλικ επάνω στις 3 γραμμούλες που θα βρεις κάτω δεξιά και στο υπομενού που θα ανοίξει, επιλέγεις “Ρυθμίσεις και απόρρητο”.

Κάνε κλικ το υπομενού που θα ανοίξει και επιλέξε “Γεννήτρια κωδικών”. Εκεί θα εμφανιστεί ένας εξαψήφιος κωδικός. Αυτός είναι ο κωδικός 2FA που σου ζητά η FB.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Αν για κάποιο λόγο κάνεις log out από όλες τις συσκευές (πχ. Κινητό, desktop, tablet) με τις οποίες είσαι συνδεδεμένος/η στο Facebook, τότε χάνεις την πρόσβαση στην γεννήτρια κωδικών, άρα και την πρόσβαση στον Facebook λογαριασμό σου! Για να προλάβεις μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη, προσπάθησε τουλάχιστον μία από τις συσκευές σου να είναι πάντα συνδεδεμένη στο Facebook. Έτσι, μπορείς να ανατρέξεις σε αυτήν την συσκευή για να βρεις την γεννήτρια κωδικών και να δώσεις πρόσβαση και στις άλλες συσκευές σου.

  

Τι κάνεις στην περίπτωση που έχεις χάσει κάθε πρόσβαση στο Facebook account και άρα και πρόσβαση στο 2FA.

  1. Δοκίμασε κανονικά να κάνετε login στο Facebook μόνο που τώρα αντί να βάλεις κωδικό , θα χρειαστεί να πατήσεις το link που της εικόνας 1.  
Επανάκτηση λογαριασμού facebook χωρίς 2fA, βήμα 1

Εικόνα 1.

  1. Λογικά η παραπάνω επιλογή θα σε βγάλει σε ένα περιβάλλον όπως αυτό στην εικόνα  2 παρακάτω. Εσείς επίλεξε το “Other options” ή “Άλλες επιλογές”. 
Επανάκτηση λογαριασμού facebook χωρίς 2fA, βήμα 2

Εικόνα 2.

 3.  προηγούμενη επιλογή σε οδηγεί σε ένα περιβάλλον ως φαίνεται παρακάτω στην εικόνα 3. Εκεί θα χρειαστεί να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου και να εξηγήσεις το πρόβλημα σου στο support της Facebook. Η απάντηση τους μπορεί να έρθει σε μια μέρα. Έχουμε όμως αντιμετωπίσει και περιπτώσεις όπου καθυστέρησαν να απαντήσουν 3 μήνες.

Επανάκτηση λογαριασμού facebook χωρίς 2fA, Βήμα 3

 

Καλή επιτυχία.